Adómentes marad az akkreditált nyelvi képzés

Vágólapra másolva!
Az MSZP költségvetési munkacsoportja és a Pénzügyminisztérium megállapodott arról, hogy minden, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő tanfolyam, továbbá akkreditált idegen nyelvi képzés, illetve ilyen program a jövőben is tárgyi adómentes marad.
Vágólapra másolva!

A két tárgyalócsoport egyúttal azt is javasolja, hogy maradjon meg az adókedvezmény azoknál az intézményeknél is, amelyeket az Oktatási Minisztérium, vagy a jogszabályban arra felhatalmazott testület akkreditál, azaz ezen oktatási formák esetében elismeri azok minőségi voltát.

A felek egyetértettek abban, hogy a felnőttoktatás tárgyi adómentességének tervezett megszűnése számos képzési területen feszültségeket okozna, amit nem orvosolna maradéktalanul a tervezett, új szja-kedvezmény bevezetése.

A kedvezmény lehetővé tenné, hogy a felnőttoktatásban részt vevők személyi jövedelemadó-alapjukból levonják a képzés díjának 30 százalékát, de legfeljebb 60 ezer forintot. Ezt a kedvezményt azonban csak a jövedelemmel rendelkezők tudnák igénybe venni, de például az átképzésen lévő munkanélküliek nem.

Mindkét fél úgy látja, hogy számos vállalkozás az "oktatás köntösébe" bújtat olyan tevékenységet is, amely valójában nem minősíthető képzésnek. Az ilyen oktatási formák tárgyi adómentességének megtartása nem indokolt - áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

(MTI)

Korábban:

Negyedével drágulhat a nyelvoktatás
(2002. október 16.)