Zuhant a járműgyártás teljesítménye

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés augusztusban, kiigazított adatok szerint 2 százalékkal csökkent havi, és 0,9 százalékkal éves összevetésben - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal szerdán. Leginkább - 11,6 százalékkal - a járműgyártás teljesítménye zuhant.
Vágólapra másolva!

Az év első nyolc hónapjában az export 2,8 százalékkal nőtt éves szinten, az ipari vámszabad területeken működő cégek - melyek a kivitel 51,4 százalékát adják - kivitele azonban nem változott. Az ipar belföldi értékesítése is stagnált.

Augusztusban a feldolgozóipar termelése 2,5 százalékkal csökkent éves összevetésben; a kibocsátás majdnem negyedét adó villamos gép, műszer gyártása nem változott, míg az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás termelése - elsősorban a hűvös nyár miatt - 3,3 százalékkal mérséklődött. A harmadik meghatározó ágazat, a járműgyártás termelése a külpiaci kereslet csökkenése miatt 11,6 százalékkal zuhant.

Az év első nyolc hónapjában az ipar termelése a legnagyobb mértékben a dél-dunántúli régióban bővült (10,1 százalékkal), és jelentősen (7,6 százalékkal) nőtt az észak-alföldi körzetben is. Csökkenést az észak-magyarországi (1,8 százalék) és a közép-dunántúli (2,4 százalék) régióban regisztrált a statisztikai hivatal.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: