Stasi-pénzek Magyarországon: folyik a kutatás

Vágólapra másolva!
A német újraegyesítés után több mint egy évtizeddel még mindig homály fedi az egykori NDK állambiztonsági szerve, a Stasi által mozgatott pénzek útját. A német állambiztonsági szervek a Magyar Hírlap birtokába került dokumentumok szerint évek óta nyomoznak a magyar jegybankban, hogy nyomára jussanak annak a 400 millió márkás összegnek, amely az egykori Kelet-Németországból magyar bankok közreműködésével jutott el ismeretlen cégekhez.
Vágólapra másolva!

Az MNB szóvivője nem kívánt részleteket elárulni a Magyar Hírlap kérdéseire. A Pénzügyminisztérium 1999-ben kötött megállapodást az Ernst and Young céggel, hogy derítsék fel hová kerülhett a Német Demokratikus Köztársaság (NDK) állami szervei, tömegszervezetei és pártjai vagyonának (köznyelven Stasi-pénzek) egy része. Később a Magyar Nemzeti Bank is megállapodást kötött a céggel erre a feladatra. A megállapodásra a napilap szerint azért volt szükség, mert külfödi szervezetek nem férhetnek hozzá a jegybank irataihoz.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy 1982-től 1992-ig folytak gyanús átutalások - többségük cégek közti tranzakció volt - magyar és osztrák bankok közreműködésével. Az átutalások nagyságrendje pár ezer márkától 1,7 millió márkáig terjedt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Bank - az Üzleti Negyed rovata