Csökkenő bevételek a nagy befektetési bankoknál

Vágólapra másolva!
A J. P. Morgan befektetési bank harmadik negyedévi nettó bevétele 91 százalékkal csökkent, miután leírta több távközlési vállalat kölcsönét, valamint veszteséget hozott több bankügylete is. A Merrill Lynch, amely az alaptőkéjét tekintve a világ legnagyobb befektetési bankja, a harmadik negyedévben 64 százalékkal növelte nyereségét, miután költségeit sikerült alacsony szintre szorítani. A bank bevételei ugyanakkor 15 százalékkal csökkentek.
Vágólapra másolva!

A J. P. Morgan nettó bevétele az idei év harmadik negyedévében 40 millió dollárra csökkent, míg tavaly ugyanekkor a bevétele 449 millió dollár volt. Amerika második legnagyobb bankja erősen megsínylette többek között az Enron csődjét, a WorldCom-botrányt és az argentin kölcsön-visszafizetések elmaradását.

A Merrill jövedelme a harmadik negyedévben 693 millió dollár volt, szemben az előző év harmadik negyedévében keresett 422 millió dollárral. A bank bevételei ugyanakkor 15 százalékkal mérséklődtek, ami a csökkenés után 4,4 milliárd dollárt jelent.

A Merrill vezetője, Stanley O'Neal a gyenge adatok ellenére a negyedik negyedévben mégis növekedésre számít. A 2001 júliusa óta hivatalban lévő elnök a költségcsökkentést tűzte ki célul, aminek jegyében a harmadik negyedévben 1200 munkahelyet számoltak fel.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: