Az állami vagyon 60 százalékát eladják

Vágólapra másolva!
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a mintegy 700 milliárd forintos állami vagyonból a következő két évben legalább 400 milliárd forint értékű privatizációt tervez - közölte Hollai Imre, a társaság igazgatóságának tagja a Budapest Business Journal szerdai  konferenciáján. Az ÁPV Rt. néhány napja nyilvánosságra hozott vagyonpolitikai irányelveiben még 320 milliárd értékű magánosítás szerepel. Hollai a Szerencsejáték Rt.-t is a magánosítandó cégek között említette.
Vágólapra másolva!

Hollai Imre közölte azt is, hogy idén még a tavalyinál is kevesebb privatizációs bevétellel számol a vagyonkezelő, mert a társaság korábbi vezetése nem készített elő komolyabb privatizációs tranzakciót az idei évre.

A privatizációs szervezet nemrég elfogadott vagyonpolitikai irányelve szerint állam csökkenteni kívánja tőzsdei cégekben meglévő tulajdonrészét, míg a Magyar Villamos Művek Rt. részvényeinek egy részét és a Földhitel- és Jelzálogbank papírjait bevezetnék a börzére. A tervekben többek között a Malév, a Postabank és a Konzumbank magánosítása is szerepel, sőt Hollai Imre bejelentette: a Szerencsejáték Rt. kisebbségi részvénycsomagját is értékesítené az ÁPV Rt.

A Szerencsejáték Rt. árbevétele 2002 első félévében 45,9 milliárd forint volt, és a vállalat az év egészére minden eddiginél nagyobb, 82 milliárd forintos forgalmat tervez - közölte korábban honlapján a vállalat. Szakértők szerint az iparág helyzetét minden bizonnyal javítja a reálbérek jelentős növekedése és a növekedés tartósságával kapcsolatos lakossági derűlátás is.

A vagyonpolitikai irányelvek szerint az állam vállalkozói vagyona 2004 végére 320 milliárd forinttal csökkenhet, 2006 végére pedig 200 milliárd forint körül lesz.

Bűncselekmény gyanúját vetik fel az ÁPV Rt. igazgatóságának döntései, mivel azok kormányhatározat nélkül születtek, ezért indokolt lenne, hogy az ügyészség azonnali vizsgálatot kezdjen - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Varga Mihály fideszes frakcióvezető-helyettes, volt pénzügyminiszter. A politikus szerint várható volt, hogy a kormányváltás utáni költekezést az állami vagyon értékesítésével akarja ellensúlyozni a kabinet.

(MTI - Üzleti Negyed)

Ajánlat:

ÁPV Rt.

Korábban: