Csökkenő forgalomra számít a Skoda

Vágólapra másolva!
A német Volkswagen leányvállalat Skoda Auto, kedden azt közölte, hogy képest a mérséklődő külföldi kereslet és az erős korona miatt az idei évben járműértékesítése csökkenésére számít a tavalyi évhez képest. A Skoda idén 445 ezer személyautó értékesítését tervezi, és bejelentette, hogy az év végéig kétezer állást szüntet meg.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb csehországi vállalat forgalma tavaly a cseh hazai össztermék 7 százalékának felelt meg. A vállalatot idén komoly veszteség éri az erős korona miatt, ami mérsékli a cég exportbevételét, miközben csökkent a Csehországba importált autók ára.

Vratislav Kulhanek, a Skoda vezérigazgatója elmondta: idén 445 ezer járművet értékesítenek a tavalyi 462 321 után. A vállalati vezető elmondta, hogy várakozásaik szerint jövőre már nem csökken a termelés, sőt az ideinél több járművet gyárt a Skoda. A bővülés mértéke azonban attól függ, hogy miként alakul a piac az idei év utolsó szakaszában.

A korona árfolyama az elmúlt egy évben 10 százalékot meghaladó mértékben erősödött elsősorban a jelentős külföldi tőkebeáramlás hatására, ami elsősorban az autóiparba irányult.

Kulhanek azt mondta, hogy az augusztusi árvizek mérsékelték az eladást a Skoda elsődleges piacain, így Kelet-Németországban és Ausztriában. A vezérigazgató hozzátette, hogy az idei gyengébb kilátások ellenére a következő években elérhető az évi 500 ezer darabos termelési cél.

A Skoda hétfőn jelentette be, hogy az év végéig kétezer fővel csökkenti nem szerződéses dolgozóinak a létszámát. Az elbocsátásokra a Skoda Fabia és Superb modellek termelésének a csökkentése miatt kerül sor. Szeptember végén a Skoda 21 685 embert foglalkoztatott, közülük 2936 nem szerződéses alkalmazott volt - közölte a Reuters.

(MTI)

Ajánlat:

Skoda

Korábban:

Népszerűek a luxusautók Európában
(2002. október 15.)

Kevésbé népszerű a Skoda
(2002. április 22.)