Csökken az áfa-visszaigénylések lehetősége

Vágólapra másolva!
Az áfa-törvény tervezett módosításában a jövő évtől bővülne azon beszerzések köre, amelyeknél nem engedélyezik az előzetesen felszámított áfa levonását, kivéve, ha az közvetlen anyagfelhasználás, vagy továbbértékesítés céljából történik. Ide tartoznának például a lakóingatlanok, magánjachtok, de nem lehetne áfát visszaigényelni a parkolás és az úthasználat után sem - írja hétfői számában a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint az adóalanyok nem vonhatnák le az áfát a személygépkocsi üzemeltetéséhez és fenntartásához igénybevett szolgáltatások, illetve termékek beszerzése után sem. A személygépkocsikat érintő korlátozások az autó-kölcsönző cégeket nem érintenék.

A módosítások kiterjednének a lakóingatlanok építéséhez és felújításához kapcsolódó beszerzésekre is, kivéve, ha a beszerzéseket továbbértékesítési céllal valósítja meg az adózó.

A jövőben az adóalanyok nem vonhatnák le az áfát a szállodai, éttermi, és szórakoztatási lehetőségek igénybevétele után sem. A felsorolásban szerepelnek az élelmiszerek és italok, de ez a két tétel a kereskedelmet is érinti, mivel ott tovább értékesítik a beszerzett árukat.

Az előterjesztés indoklása szerint indokolatlan áfa-levonást engedélyezni akkor, ha tulajdonképpen fogyasztás történik. A módosítás készítői példaként a szórakoztatást, és a reprezentációt hozták fel - írja a Napi Gazdaság.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Adó - Az Üzleti Negyed rovata

Korábban: