A France Télécom átvállalja a MobilCom adósságainak egy részét

Vágólapra másolva!
Lapjelentések szerint a France Télécom átvállalja a német MobilCom adósságainak egy részét, és felszámolja a német mobiltelefon szolgáltatóban lévő tulajdonrészét. A francia távközlési vállalat a tulajdonában lévő 28,5 százalékos részvénypakettet, a német Handelsblatt értesülései szerint, átadja a hitelező bankoknak, és ily módon rendezi a MobilCom most, hétfőn esedékes 4,7 milliárd eurós adósságtörlesztésének egy részét. A bankok később a tőzsdére vihetik a részvényeiket.
Vágólapra másolva!

A hitelező bankokkal kötött egyezmény szerint a szintén súlyosan eladósodott France Télécom köteles jótállni a MobilCom adósságaiért, és rendelkezésre kell bocsátania a büdelsdorfi székhelyű vállalatnak a harmadik generációs (UMTS) rendszer kiépítéséhez szükséges tőkét. Legalább százmillió eurós összegről van szó, de akár többről is - írta a lap, pénzügyi körökre hivatkozva. Ez szükségtelenné tenné a további finanszírozást a Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) részéről.

Az állami pénzintézet útján a német kormány a múlt hónapban 400 millió eurós hitelt ígért a MobilComnak. A MobilCom 4,7 millió eurós adóssága más részének törlesztésére a bankok halasztást adnának, amíg létre nem jön a végleges megállapodás a France Télécommal. A megállapodást a felügyelőbizottság elnökének, a MobilCom és a France Télécom között folyó tárgyalásokat vezető Dieter Vogelnek a közvetlen környezetéből származó információk szerint a felek még nem látták el kézjegyükkel - írta a Handelsblatt.

Az 55,5 százalékos állami tulajdonban lévő France Télécom szeptember közepén 12,18 milliárd euró nettó veszteséget jelentett az első félévről, és elnöke, Michel Bon lemondott. Az idei első félévi eredményt 11,14 milliárd euró egyszeri tétel terhelte, közte 7,3 milliárd euró értékleírás a csődközelbe került MobilCom miatt. Tavaly az első félévben 1,95 milliárd euró tiszta nyeresége volt a francia távközlési vállalatnak.

A France Télécom a története egyik legjobb működési eredményét produkálta az első félévben, egyszersmind a története legnagyobb tényleges veszteségét. A vállalat szóvivője szerint ez az ellentmondás késztette lemondásra az elnököt, aki személyes felelősséget vállalt a MobilCom kalandjaiért. A France Télécom működési nyeresége 3,18 milliárd euróra nőtt a tavalyi első félévi 2,71 milliárdról.

A MobilCom-részt 2000. áprilisban vették meg, de a ráköltött pénz ablakon kidobottnak bizonyult. A France Télécom adóssága 69,7 milliárd euró volt június végén. A francia vállalat igazgatótanácsa a mérleg nyilvánosságra hozatalával egyidejűleg úgy döntött, hogy megvonja a további pénzügyi támogatást a MobilComtól.

A MobilCom szeptember végén az állam áthidaló hitelével, alkalmazottai 37 százalékának elbocsátásával - azaz 130 millió eurós megtakarítással - és a harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatása beindításának késleltetésével elkerülte a csődöt. Az 5 millió ügyfelet kiszolgáló, főleg más cégektől vásárolt kapacitások újraértékesítéséből élő MobilCom közölte azt is, hogy egyelőre felhagy a harmadik generációs (3G) mobilszolgáltatás beindításának tervével, de az erre megszerzett licencet megtartja.

(MTI)

Korábban: