Nyolc év múlva jöhet az "arab euró"

Vágólapra másolva!
Hat Arab-öböl menti ország - Szaud-Arábia, Bahrein, Katar, Omán, Kuvait és az Egyesült Arab Emírségek - jegybankjainak elnöke a héten Rijádban találkoztak, hogy monetáris unió kialakításáról, és közös valuta bevezetéséről tárgyaljanak. Az érintett országok az Európai Unió és az Európai Központi Bank tapasztalatait is kikérték az euró zökkenőmentes bevezetéséről. Az "arab eurót" 2010-ben vezetnék be - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

Szakértők szerint az arab monetáris unió kialakítása viszonylag egyszerű lenne, mivel a hat ország nemzeti valutájának árfolyamát - legalábbis részben - a dollárhoz kötötték. A tervvel kapcsolatban Henry Azzam, a Jordan Investment Trust vezető közgazdása a BBC News Online-nak elmondta, hogy a közös valuta bevezetése nem elsősorban gazdasági, sokkal inkább politikai döntés lenne.

A hat érintett országnak azonban előbb meg kell egyeznie abban, hogy ki határozza meg az unió monetáris politikáját, konszenzus szükséges a költségvetési politika egységesítésének kérdésében, illetve mindenki számára elfogadható nevet is kell adni az új pénznek - véli Azzam.

Az említett hat arab állam 1981-ben közösen hozta létre az Öböl-menti arab országok együttműködési tanácsát, amely az alapítók gazdasági fejlődését volt hivatott elősegíteni főként azért, mert mind a hat állam gazdasága túlságosan függ az olajkészletektől, és az olaj mindenkori világpiaci árától.

Steve Barrow, a londoni Bear Stearns szakértője szerint az arab országok monetáris uniójának legnagyobb előnye az árak nagyobb átláthatósága és a tranzakciós költségek megszűnése lenne, amely tovább erősítené a gazdaságot.

A szakértő megjegyzi azonban, hogy az euró idei bevezetésének összes előnye várhatóan nem jelenne meg a közös arab valuta esetében. Az arab fizetőeszközökkel például csak nagyon kis mennyiségben kereskednek, így az euróval ellentétben a közös arab valuta sohasem lenne a dollár erős versenytársa.

A szakértő megjegyzi, hogy manapság divatossá váltak a különböző monetáris unió kialakítását célzó elképzelések. Hasonló tervek Ázsiában és Dél-Amerikában is születtek, a tervek és a megvalósulás között azonban nagyon sok idő telik el.

Az Európai Központi Bank egyébként hat hónap alatt készíti majd el az Öböl-menti arab országok számára a monetáris unió és a közös valuta bevezetését elősegítő tanulmányt. A hat arab állam tervei szerint az arab monetáris unió 2005-ben alakulhatna meg, a közös valutát pedig 2010-re vezetnék be.

(Üzleti Negyed)