Öt cég jelentkezett villamosenergia-kereskedelemre

Vágólapra másolva!
A jövőre részben liberalizált magyar villamosenergia-piacon végzendő szabadkereskedelmi tevékenységre öt társaság nyújtott be eddig kérelmet - mondta Kaderják Péter, a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnöke egy csütörtöki sajtótájékoztatón. A hazai piac két legnagyobb cége, az RWE és az E.ON jelenleg együttesen 89 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.
Vágólapra másolva!

Az eseményen elhangzott: az öt cégen kívül még további jelentkezéseket is várnak, így úgy látszik, megvalósul az a cél, hogy alternatív tőkeerős kereskedők jelenjenek meg a magyar piacon.

Az elnök azt is közölte, hogy a tavalyi adatok alapján az értékesített villamosenergia mennyiségét tekintve a piacot többségében két nagy cég birtokolja. Az RWE és az E.ON piaci részesedése együttesen 89 százalék.

E két cég piaci részesedésének aránya az ipari fogyasztóknak értékesített villamos energia mennyiségét tekintve mintegy 90 százalékos, míg jövőre, a feljogosított fogyasztóknak eladott villamos energiánál várhatóan 95 százalékos lesz.

Az energiahivatal előrejelzései a feljogosított fogyasztóknál arra az esetre vonatkoznak, ha minden olyan fogyasztó átlép ebbe a kategóriába, amelynek erre lehetősége van. Jövő év januárjától azok a fogyasztók válnak jogosulttá szolgáltatójuk szabad megválasztására, amelyek évente 6,5 gigawattóra vagy ennél több áramot vásárolnak.

(MTI)

Ajánlat:

MEH

Korábban: