Mezőgazdaság: 8,7 százalékos termelői árcsökkenés

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termékek termelőiár-színvonala 2002-ben a januártól augusztusig tartó időszakban 9,2 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakinál, augusztusban pedig 8,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól . Ezen belül a növénytermesztési és kertészeti termékeké 12,2 az élő állatok és állati termékeké 5 százalékkal csökkent.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év első nyolc hónapjához viszonyítva a gabonaféléket 18,7 százalékkal alacsonyabb árszinten értékesítették, amelyet elsősorban a kukorica felvásárlási árának csökkenése okozott. Az élelmezési burgonya termelői átlagára 3,1 százalékkal csökkent. A gyümölcsök árszintje 15,7 százalékkal, a zöldségfélék árszintje 2,5 százalékkal emelkedett, de ez utóbbi növekedés az előző hónapokhoz képest.

Idén az első nyolc hónap átlagában a vágóállatok közül a vágósertés termelői ára 15,5 százalékkal, a vágóbaromfié 6,4 százalékkal csökkent, a vágómarháé 4,9 százalékkal emelkedett. A tehéntej termelői átlagára 5,3 százalékkal nőtt, a tyúktojásé 9,4 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyi év hasonló időszakában regisztrált értéknél.

Augusztusban a mezőgazdasági termékek termelői árának színvonala 8,7 százalékkal csökkent az előző évihez képest. Ezen belül a növénytermesztési és kertészeti termékek árszintje 7,9 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké 9,6 százalékkal volt alacsonyabb. A gabonafélék és a zöldségfélék ára 6,8, illetve 5,7 százalékkal csökkent.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KSH