Egyensúlyi problémákra számít a Kopint-Datorg is

Vágólapra másolva!
Az év hátralévő részében folytatódik a magyar gazdaság külső és belső egyensúlyának romlása - áll a Kopint-Datorg harmadik negyedéves konjunktúra-jelentésében. A kutatók idén 3,5, jövőre pedig 4 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, míg prognózisuk szerint idén az éves infláció 5,2, jövőre pedig 5,2 százalékos lehet.
Vágólapra másolva!

A kutatók szerint az államháztartás hiánya az uniós számítási mód szerint az idén eléri a GDP 6,8 százalékát, jövőre pedig 5,3 százalékát. A folyó fizetési mérleg hiányát idén és jövőre egyaránt 3,2 milliárd euróra várják.

Az intézet szerint a külkereskedelmi mérleg hiánya 2002-ben - csakúgy mint 2003-ban - 4 milliárd euró lehet. A Kopint-Datorg Rt. számításai szerint az export 2002-ben 6,5 százalékkal, 2003-ban pedig 7,4 százalékkal bővül, míg az import az idén 8,7 százalékkal, jövőre pedig 8,5 százalékkal nő.

A kutatóintézet számításai szerint az ipari termelés növekedése az idén kismértékben gyorsul, éves szinten 3-4 százalék között lesz, míg jövőre meghaladhatja az 5 százalékot.

Bartha Attila, az intézet tudományos főmunkatársa a jelentést bemutató sajtótájékoztatón elmondta: tartósan magas költségvetési és államháztartási hiánnyal kell számolni az idén, ami jövőre is átgyűrűzik.

A kutató elmondta: a folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulását nem elsősorban az áruforgalom, hanem az idegenforgalom és az egyéb szolgáltatások mérlege határozza meg. A szakember az idegenforgalom idei, gyenge teljesítményét a rossz külgazdasági helyzet mellett a térség - főként Bulgária és Horvátország - idegenforgalmi kínálatának javulásával és a forint árfolyamának erősödésével magyarázta.

Palócz Éva, az intézet tudományos vezérigazgató-helyettese elmondta: az egyensúlyt veszélyezteti a nagy mértékű béremelés, és ezzel párhuzamosan a lakosság megtakarítási hajlandóságának visszaesése.

(MTI)

Ajánlat: