A román kormány új pályázatot hirdetett a BCR privatizációjára

Vágólapra másolva!
A román kormány új pályázatot ír ki a Román Kereskedelmi Bank (BCR) privatizációjára - jelentette be szerdán Bukarestben Adrian Nastase román miniszterelnök. A legnagyobb román kereskedelmi bank magánosításának módjáról a kormány a későbbiekben dönt majd, bár Nastase szerint nincs elég idő arra, hogy "a privatizációs folyamat 2002-ben lezáruljon.
Vágólapra másolva!

A BCR privatizációját idén nyáron hirdették meg, de a megadott határidőig csak a francia Eulia pénzintézet, valamint a Bank Austria Creditanstalt és az OTP tett szándéknyilatkozatot a felkínált 51,8 százalékos többségi részvénycsomag megvásárlására.

A román illetékesek a mérsékelt érdeklődésre való hivatkozással döntöttek hivatalosan úgy, hogy új tendert írnak ki. A Ziarul Financiar című román gazdasági napilap szerdai számának címoldalán vezető hírként közölte, hogy az OTP Bank lemondott a BCR-ről, de a román piacról nem. - A magyar bank belenyugodott a visszautasításba és már más lehetséges felvásárlási célpont után nézett, hogy beléphessen a román piacra - írta az újság.

A Ziarul Financiar szerint az OTP elsődleges új célpontja a Banca Transilvania, amelyben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) 15 százalékos részesedése van. Ha ez az átvételi kísérlet kudarcot vallana, a másik lehetőség a Banca Tiriac, amelynek részvényesei között szintén ott található az EBRD.

(MTI)

Korábban:

Nem hiányzik a könyvtárából?

A globalizáció kihívásai és Magyarország