Ipari termelés: 0,9 százalékos csökkenés

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés idén augusztusban a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index szerint az előző hónaphoz képest 2 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest pedig 0,9 százalékkal csökkent - közölte honlapján a KSH. Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója úgy valószínűsítette, hogy az ipari termelés csökkenése mögött az export-teljesítmények csökkenése áll.
Vágólapra másolva!

Kiigazítatlan adatok alapján a termelés a 2001 augusztusi szinttől 2,7 százalékkal maradt el. Az év első nyolc hónapjában az ipari termelés 1,5 százalékkal nőtt éves öszevetésben. Tavaly az ipari termelés 4,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Rt. befektetési vezetője a távirati irodának elmondta: az adatokból legfeljebb csak 2-3 százalék közötti termelés-növekedés valószínűsíthető az év egészére, ám nem zárta ki a stagnálás lehetőségét sem. Ennek fő okát abban látja, hogy a magyar gazdaság szempontjából fontos német piac stagnál.

Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója hasonlóképpen éves szinten legfeljebb 2-3 százalékos termelésnövekedésre számít. A kutató a részletes adatok hiányában egyelőre csak valószínűsítette, hogy az ipari növekedés lassulása mögött az export-teljesítmények csökkenése áll. Elmondta: a lakossági fogyasztás a hazai feldolgozóiparnak csak szerény piaca, a beruházások pedig nem nőnek jelentősen. A kutató felhívta a figyelmet: a magyar gazdaság növekedésének motorja eddig az ipar teljesítménye volt, ezért a szerény termelési adatok előrevetítik az alacsony, 3 százalékot alig meghaladó GDP-bővülési ütemet is.

(Üzleti Negyed - MTI)

Korábban: