Aggódó befektetők a brazíliai választások félidejében

Vágólapra másolva!
Brazíliában a vasárnapi parlamenti választások - mint utóbb kiderült - első fordulójában az a Luiz Inacio Lula da Silva nyerte el a szavazatok többségét, akinek végső győzelmétől leginkább tartanak a tőkepiacok. A Sao Paolo-i Bovespa index a hétfői kereskedési napot 4,3 százalékos eséssel zárta, míg a reál 2,8 százalékot veszített értékéből a dollárhoz képest - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

A végső győzelmet egyelőre nem sikerült elérnie a Munkások Pártja jelöltjének, ezért október 27-én második fordulót tartanak. Szakértők szerint ezalatt a három hét alatt tovább nő a politikai bizonytalanság az országban, amely a mintegy 260 milliárd dollárt kitevő állami adóssággal, a növekvő munkanélküliséggel és a leértékelődő valutával kiegészülve tovább mélyíti a gazdasági problémákat is. A brazil GDP az elmúlt évben 1,5 százalékkal nőtt, és az idei évre is hasonló értéket várnak a szakértők.

A választások legfontosabb kérdése, - és egyben a külföld legnagyobb félelme is - hogy az új brazil kormány miként oldja meg a hatalmas államadósság problémáját. Szakértők szerint az új kabinet első feladata éppen az lesz, hogy kijelölje a szükséges reformintézkedéseket, és ezáltal megnyugtassa a most kissé ideges befektetőket.

A választásokat megelőző időszakban a részvénypiacok heves ingadozásba kezdtek, a nemzeti valuta pedig ez évben idáig 37 százalékot vesztett értékéből, mert a befektetők attól tartanak, hogy Da Silva győzelme esetén az új kormány eltér a szabad piaci politikától, és veszélybe kerül az adósságok visszafizetése is. Ezzel párhuzamosan az országban és egész Latin-Amerikában nő az aggodalom, hogy a Nemzetközi Valutaalap nem biztosítja a kért kölcsönöket az adósságkezelésre.

Da Silva egyébként maga is kijelentette, hogy győzelme esetén az adósságok visszafizetése helyett a munkanélküliség csökkentése és a szegények életkörülményeinek javítása kap prioritást, de gyorsan hozzátette, hogy elfogadja a nemzetközi megállapodásokat és a gazdasági helyzet stabilizálására törekszik.

A vasárnapi első forduló végeredményének közzététele után a brazil üzletemberek jelentős része ugyanakkor ünneplésbe kezdett, mivel szerintük Da Silva személye garancia a szükséges reformok véghezvitelére. Az ígért szociális és gazdasági reformok mikéntje azonban továbbra is kérdéses.

(Üzleti Negyed)