Tartályhajó robbanása miatt drágul az olaj

Vágólapra másolva!
Erősen drágult a kőolaj hordónkénti ára hétfőn a világpiacon, miután robbanás történt vasárnap egy olajszállító hajó fedélzetén a jemeni partok közelében. Egyes feltételezések szerint a tartályhajót, amit egy malajziai olajtársaság bérelt egy francia cégtől, terrortámadás érte - írja a BBC Online.
Vágólapra másolva!

Peter Raes, a hajót birtokló France Ship vezérigazgatója a BBC News Online-nak elmondta, hogy "szinte lehetetlen", hogy a robbanás véletlenül történt. A jemeni hatóságok cáfolják, hogy terrortámadás történt volna, szerintük a robbanást kiömlött olaj okozta. Jemen egyébként 2000 októberében súlyos terrortámadás helyszíne volt, amikor öngyilkos merénylők robbanóanyaggal teli kishajóval nekirohantak a Cole amerikai rombolónak. A balesetben akkor 17-en haltak meg.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, novemberi határidőre hétfő reggel hordónként 29,97 dollár volt - a péntek reggeli 29,80 dollár helyett - a New York-i árutőzsde elektronikus ACCESS-jegyzésében, 35 centtel drágább a pénteki New York-i zárónál.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

A tankerhajók elleni terror-fenyegetés is emelte az olajárakat
(2002. szeptember 11.)