A felügyelet is hibás az Enron-ügyben

Vágólapra másolva!
Egy most lezárult szenátusi vizsgálat kimutatta, hogy az Egyesült Államok tőzsdefelügyelete (SEC) is okolható az Enron energetikai óriás csődje miatt. Az eddigi legátfogóbb vizsgálat elemzőket, ügynökségeket és könyvelőket is felelősségre von.
Vágólapra másolva!

A szenátus kormányügyi bizottsága a teljes, 127 oldalas vizsgálati dokumentumot hétfő délután teszi közzé az Egyesült Államokban - írja a BBC News Online. A bizottság szerint a tőzsdefelügyelet is elmarasztalható az eddigi legnagyobb amerikai vállalati csőd miatt, mert nem fordított elég figyelmet a cég átvilágítására. A bizottság szerint ugyanis a SEC 1998 óta nem nézte át a cég pénzügyi jelentéseit. A SEC még nem reagált a vizsgálat eredményeire.

A vizsgálat eredménye megkérdőjelezi az Egyesült Államok pénzügyi ellenőrző rendszerénem alapjait - áll a bizottság jelentésében.

A szakma is hibás

A vizsgálat kitér a brókerek, könyvelőházak és hitelminősítők felelősségére is. A bizottság szerint senki nem figyelt oda, és ennek következményeként nem javasoltak megszigorított ellenőrzéseket a cégnél. Sok Wall Street-i elemző még akkor is "vételre" minősítette az Enron részvényeit, amikor azok már zuhanni kezdtek a tőzsdén.

A szálak a Fehér Házba vezetnek

A szenátus bizottsága még mindig vizsgálatot folytat a George W. Bush elnök és az Enron között fennálló kapcsolatról. A bizottság jelenleg is egy 2500 oldalas dokumentumot vizsgál, amit a Fehér Ház bocsátott rendelkezésére.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Enron

Korábban:

Bukott csillagok és hamis sávok - nagyító alatt az amerikai vállalati botrányok