A magyar tőkepiac reagálna a legérzékenyebben az ír "nem"-re

Vágólapra másolva!
A Morgan Stanley befektetési bank szerint továbbra is valószínű, hogy az ír népszavazáson elfogadják az EU-bővítés egyik kulcsfontosságú egyezményét, a Nizzai Egyezményt. Ha mégsem, arra érzékenyen reagálhatnak a csatlakozni vágyó országok - különösen Magyarország - értékpapírpiacai.
Vágólapra másolva!

A Morgan Stanley szerint egy esetleges ír "nem" után a magyar piac reagálna a legérzékenyebben a közép-európai értékpapírpiacok közül. Ezt mutatja, hogy az elmúlt néhány héten az ötéves Euribor csererés 0,3 százalékponttal 1 százalékpontra emelkedett. Ez a rés a nagyvállalati adósság csererátája és a kormánykötvények lejáratkori hozama közti különbség, és alapjában a katamvárakozások irányítják.

A magyar kötvények hozama az elmúlt időszakban jelentős mértékben esett a külföldi tőkebeáramlás hatására. Ennek hátterében a magas kamatszint és a stabil forintárfolyam áll. A tőkebeáramlás annak ellenére következett be, hogy az államháztartás hiánya jelentősen meghaladja a tervezett szintet, vele párhuzamosan bővül a fizetési mérleg hiánya, és kétségek keletkeztek a Magyar Nemzeti Bank jövő év végére kitűzött inflációs céljának teljesíthetősége iránt - írták a Morgan Stanley elemzői.

A Morgan Stanley úgy véli, hogy az EU-bővítés jelentősebb csúszása megváltoztatná a forintárfolyammal kapcsolatos várakozásokat, és növelné a kamatemelés valószínűségét. A hitelfelárak szintén emelkednének, ami abból a szempontból is jelentős, hogy nemrég az ÁKK egy vezető tisztségviselője bejelentette: Magyarország - egy év szünet után - jövőre ismét megcsapolná a külföldi tőkeforrásokat belső adóssága finanszírozására, devizakötvények kibocsátásával újítaná meg lejáró külföldi államadósságát.

Vagy igen, vagy nem

Az Irish Times/MRBI által végzett legfrissebb közvéleménykutatás szerint a Nizzai Egyezményre az írek 37 százaléka szavazna igennel, 25 százalék szavazna ellene, 32 százalék még nem döntötte el, miként szavaz, 7 százalék pedig nem menne el szavazni. Ennek alapján a Morgan Stanley a bővítés egyik kulcsfontosságú elemeként számon tartott egyezmény jóváhagyására számít az október 19-iki népszavazáson a tavaly júniusi voksolás elutasító döntése után.

Ennek ellenére benne van a pakliban az ír "nem" is. Ebben az esetben a Morgan Stanely szerint az EU nem kockáztatná, hogy semmibe vegye az ír nép akaratát - habár erre nyílna jogi lehetőség -, de nem kockáztatná az egyezménynek a fiaskóját sem. Ha nem hagyják jóvá az év végéig a tagországok az egyezményt, akkor a bővítés legjobb esetben is 2005. januárig kitolódna.

(MTI)

Korábban:

A General Electric megfenyegette az íreket
(2002. október 3.)