Lamperth: Nem helyes az ökormányzatok cégalapítása

Vágólapra másolva!
Nem változtat a kormány az önkormányzati törvényen, miközben Lamperth Mónika belügyminiszter szerint nem jó, hogy a települési önkormányzatok a közpénzt kockáztatva cégeket alapítanak és vállalkozásokban vesznek részt.
Vágólapra másolva!

A belügyminiszter szerint az önkormányzatnak közpénzeket a piacon nem lenne szabad kockáztatniuk, függetlenül attól, hogy ezt a törvény lehetővé teszi. Az önkormányzatoknak olyan helyi politikát kell folytatniuk, és úgy kell a település rendezési tervét és a helyi adókról szóló rendeletet megalkotniuk, hogy az kedvező legyen a gazdasági vállalkozásoknak - mondta Lamperth Mónika, az edelényi Bódva Expo keretében megrendezett szakmai tanácskozáson.

A kormány vállalkozásbarát környezet kialakítására kívánja ösztönözni a településeket, mondta a belügyminiszter. Hozzátette: a kabinet fontosnak tartja, hogy az önkormányzatok egymással együttműködve egy kistérségen belül közös fejlesztési programokat dolgozzanak ki, és közösen készítsenek olyan projekteket, amelyek egy-egy térség fejlődését biztosíthatják. A jövő évi költségvetés az önkormányzatok kistérségi társulásait nagyobb központi támogatásban részesíti, és ezzel azt kívánják elérni, hogy a településeknek legyen elegendő saját forrásuk az uniós támogatások igénybevételéhez - mondta.

A közigazgatás regionális átalakításáról szólva a belügyminiszter arról szólt: A kormány nem elsősorban az uniós csatlakozás, hanem az ország érdeke miatt szeretné úgy átalakítani a közigazgatási rendszert, hogy hat-hét választott önkormányzatú régió jöjjön létre. Lamperth Mónika az elsődleges feladatnak azt tartja, hogy a választott regionális önkormányzatok feladatait, funkcióit, finanszírozását, hatáskörét kidolgozzák, és csak utána határozzák meg a régiók határait, székhelyeit.

(MTI)

Ajánlat: