Vágólapra másolva!
Az Európai Unió lágybúza-importja meghaladta a 3 millió tonnát az új mezőgazdasági idény első három hónapjában, ami kétszerese a tavalyi hasonló időszak importjának - közölte az EU.
Vágólapra másolva!

A lágybúzaimport július 1. és október 3. között 3,108 millió tonna volt, a tavalyi hasonló időszakban 1,244 millió tonna. Erőteljesen nőtt Spanyolország és Olaszország importja, 1,157 millió tonna illetve 973 221 tonna volt a behozatal; a két ország az olcsó ukrán és orosz búza két fő piaca.

A lágybúza importja már meghaladta az Európai Bizottság eredeti javaslatát, hogy a rögzített vámú importkvóta évi 2,3 millió tonna legyen. Az Európai Uniónak a hónap végéig kell megállapodásra jutnia fő partnereivel a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO), a határidő után az EU egyoldalúan állapíthatja meg az importkvótát.

Az EU az idény első negyedében 4,574 millió tonna lágybúzát exportált, ez csaknem háromszorosa a 2001/2002-es mezőgazdasági idény 1,672 millió tonnás exportjának. Ez mindenekelőtt az EU - főként Franciaország - idei jó minőségű gabonatermése révén volt lehetséges.

(MTI)

Korábban: