Ismét drágulhat a cigaretta

Vágólapra másolva!
Több mint tíz százalékkal drágulhat a cigaretta jövő áprilisban, a kormány ígérete ellenére. A kabinet a költségvetési törvényben újra adót kíván emelni, miközben a jövő évre tervezett növelést már idén augusztusban végrehajtotta - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A kormány költségvetési okokra hivatkozva hozta előre az elvben januárra tervezett adóemelést. A jövő év második negyedévében újra jelentős mértékben drágul a cigaretta. A Népszabadság értesülései szerint 2003 áprilisától a kormány újra a dohánytermékek jövedéki adójának emelését tervezi, méghozzá a jelenlegi ezer szálra meghatározott 4200 forintról 4950 forintra.

A százalékos mértékű jövedéki adó pedig ezzel párhuzamosan 18-ról 20 százalékra növekedne. Az intézkedés hatására a Magyarországon a legkedveltebb árkategóriájúnak számító cigarettafélék ára 12 százalékkal emelkedne, ami a jelenlegi 315 forint helyett 352 forintot jelentene dobozonként.

A Népszabadság úgy értesült, hogy a módosítást szokatlan módon nem az adótörvényekben, hanem a költségvetési törvényben szerepel, vélhetően a bevételek növelése érdekében. A pénzügyi tárcánál a lap érdeklődésére közölték: a jövő évi büdzsé tervezése során többféle lehetőséget vizsgálnak, most nem tudnak arról nyilatkozni, milyen konkrét intézkedéseket tartalmaz majd a költségvetési törvény tervezete. A cigarettagyártókat meglepetésként érte a hír: eddig úgy tudták, jövőre nem emelkedik a cigaretta jövedéki adója. Erre a kormány akkor tett ígéretet, amikor - szintén meglepetésszerűen - nyáron megemelte az adót.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Drágább lett a cigaretta
(2002. augusztus 15.)