Hazánk off-shore paradicsom maradna

Vágólapra másolva!
A kormánynak a jövő évi adótörvény megalkotásakor egyik legfontosabb feladata, hogy Magyarország az uniós csatlakozás után is megtarthassa pénzügyi központ jellegét. A versenyképes off-shore státus megtartása a költségvetésnek is érdeke, mivel a dollár-százmilliókat mozgató off-shore cégek tavaly a pénzügyi vállalkozások által befizetett adó ötödével, 8,6 milliárd forinttal járultak hozzá a büdzséhez.
Vágólapra másolva!

Magyarországnak sikerült a régióban nemzetközi finanszírozási központtá kinőnie magát, s a legjobb úton halad afelé, hogy ezt a pozíciót az uniós csatlakozás után is megtartsa. Hanyatlás nem tapasztalható - mondta a Napi Gazdaságnak nyilatkozó szakértő. Az adóhivatal 2001. évi adatai sem utalnak visszaesésre, az off-shore társaságok saját tőkéje tavaly 5284 milliárd forint volt, 46 százalékkal több, mint 2000-ben.

A kormányzat a 2003-as adótörvény tervezetében máris hozzákezdett az uniós csatlakozás utáni szabályozás kidolgozásához, annak érdekében, hogy Magyarország továbbra is versenyképes maradjon riválisainkkal - Luxemburggal, Svájccal, Írországgal és Ciprussal - szemben.

A magyarországi off-shore cégek jelenleg 3 százalékos társasági adót fizetnek, ezt a kedvezményt azonban csak a 2002. december 31. előtt bejegyzett cégek alkalmazhatják, és azok is csupán 2005 végéig. A csatlakozás után az off-shore társaságokra a belföldön működőkkel azonosan 18 százalékos társasági adó és 2 százalékos helyi adó vonatkozna.

Ez az adónövekedés azonban ellehetetlenítené a hazai off-shore cégeket, amelyek a 250-300 nagy off-shore társaság által mozgatott dollár-százmilliók révén 8,5 milliárd forint adóbevételt hoztak a magyar büdzsének tavaly. A nagy külföldi társaságoknak 6-9 százalékos reál adóterhelés esetén megérné Magyarországon maradni - mondta a Napi Gazdaságnak Mike Glover, a KPMG vezető adópartnere.

Az adótörvény tervezete ezt a lap értesülései szerint nem az adókulcs csökkentésével, hanem a társasági adó alapjának módosításával kívánja elérni. A terveke szerint az off-shore társaságok által tipikusan végzett tevékenységeket - a vállalatcsoport-finanszírozást és a jogdíjak elkönyvelését - kedvezőbb módon számítanák be a társasági adó alapjába. A reál adóterhelés ezzel 9-12 százalékra csökkenne. Ezt a szabályozást természetesen a hasonló tevékenységet végző hazai társaságok is kihasználhatják, de ha elég ügyes a törvényalkotó, akkor nem jelent komoly adókiesést a költségvetésnek. Nagyobb problémát jelent a helyi adó, amellyel a jelenlegi tervezet még nem foglalkozik.

(MTI)

Korábban:

Évi 130 ezer új off-shore cég világszerte
(2002. május 8.)