Az infláció lassú emelkedését jelzi az Ecostat

Vágólapra másolva!
Az inflációs ráta augusztusi mélypontját követően az év hátralévő részében az index lassú emelkedésére számít az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet. A gazdaságkutató cég szerdán közzétett Mikroszkóp című kiadványában 2003. februárjára, 5 százalékos inflációt valószínűsít.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat kiadványa szerint ugyanebben az időszakban a termelői árak szintje 2 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbit. A gazdaságkutatók jó esélyt látnak arra, hogy az ipar teljesítménye az elmúlt másfél-két év stagnálása után érezhető fejlődésnek induljon.

Előrejelzésük szerint februárban az ipar belföldi értékesítése 3,8 százalékkal, az exportértékesítés pedig 10,7 százalékkal bővülhet az egy évvel korábbihoz képest. Az ipari termelés ebben az időszakban 6,4 százalékkal haladhatja meg a 2002. azonos időszakát.

A kiskereskedelmi forgalom mennyiségének - az előző év februárjához képest - 5,1 százalékos növekedésére és a BUX index ugrásszerű emelkedést követő, 8.800 pontos értékével számolnak. Az Ecostat prognózisa szerint a központi költségvetés hiánya az idén megközelíti a 693 milliárd forintot, privatizációs bevételre nem számítanak.

(MTI)

Korábban:

Váratlanul csökkent az infláció
(2002. szeptember 11.)

Ajánlat:

Ecostat