Újrakezdik a román BCR privatizációját

Vágólapra másolva!
Újrakezdik a Román Kereskedelmi Bank (BCR) privatizációját, mivel Mihai Tanasescu román pénzügyminiszter szerint egyetlen pályázó sem felel meg a privatizációt szabályozó román törvényeknek. A BCR közel 52 százalékos többségi részvénycsomagjának megvásárlására a francia Eulia pénzintézet, valamint a Bank Austria Creditanstalt és az OTP által létrehozott konzorcium tett szándéknyilatkozatot.
Vágólapra másolva!

Tanasescu a Ziarul Financiar román gazdasági napilapnak elmondta, hogy konkrét elképzelések még nincsenek, de valószínűleg nem kezdik teljesen újra a magánosítási folyamatot. Még döntés kérdése, hogy az eddigi két jelentkezővel kezdik-e újra a tárgyalásokat, vagy más befektetők is szóba jöhetnek.

A román pénzügyminiszter, aki Washingtonban részt vett a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) őszi közgyűlésén, már elkezdte a tárgyalásokat az IMF illetékeseivel a BCR privatizációs menetrendjének módosításáról, bár a tárgyalások még nem fejeződtek be. Tanasescu szerint ha sikerül megegyezni az IMF-fel, nem lesz akadálya annak, hogy Románia lehívhassa az IMF készenléti hitelének negyedik részletét. A valutaalap küldöttsége szerdán érkezik Romániába annak felmérésére, hogy az ország teljesítette-e a jelentős késéssel jóváhagyott második és harmadik hitelrészlet lehívásához vállalt feltételeket.

Élesen támadta keddi számában a BCR tervezett privatizációját a Curierul National című román napilap. Az újság szerint a román kormány kizárólag a külföldi elvárásoknak kíván megfelelni a "román bankrendszer koronagyémántjának" eladásával.

(MTI)

Korábban:

Esélytelen Romániában az OTP
(2002. szeptember 20.)

Újra meghirdethetik a legnagyobb román bankot
(2002. szeptember 11.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

A globalizáció kihívásai és Magyarország