Magyarország nem mentesül a költségvetési szigor alól

Vágólapra másolva!
Nem várható, hogy az eurózóna növekedési és stabilitási paktumának minap bejelentett lazítása számottevően megkönnyíti Magyarország 2007-re tervezett EMU-csatlakozását - mondták a Napi Gazdaságnak nyilatkozó szakértők.
Vágólapra másolva!

Az európai Gazdasági és Monetáris Unió (EMU) növekedési és stabilitási paktumának minap keresztülvitt lazítása után sem lehet arra számítani, hogy Magyarország az államháztartási hiány 3 százalék alá szorítása nélkül az eurózóna tagja lehet - vélik a NAPI Gazdaság által megkérdezett makroelemzők.

A maastrichti szerződésben definiált túlzott deficitelvárást pontosító paktum értelmében a 3,0 százalékos államháztartási deficitplafont a konjunkturális ciklus ingadozásai idején is tartani kell, a kritériumot megszegő országnak pedig szigorú szankciókkal kell számolnia. A sokat kritizált szerződésen a hét elején jelent meg az első komoly repedés, Németországnak, Franciaországnak és Olaszországnak ugyanis sikerült elérnie, hogy eredeti vállalásukkal ellentétben 2004 helyett 2006-ra hozzák egyensúlyba költségvetésüket. Az engedményt a vártnál lassabb gazdasági növekedés kényszerítette ki.

A megkérdezett szakértők szerint Magyarország politikai súlya csekély, így a 2007-re tervezett monetáris uniós csatlakozás során az ország nem számíthat engedményekre.

Az elemzők többsége szerint van esély arra, hogy az uniós normák szerint számított GDP-arányos hiány 2005-re 3 százalékosra csökkenjen az idei, egyes vélemények szerint akár több mint 7 százalékos deficit után.

(Üzleti Negyed)