65 milliárdba kerül a második 100 napos program

Vágólapra másolva!
Összesen 65,4 milliárd forintba kerül a második 100 napos program. Ennek keretében megemelik a szociálpolitikai kedvezmények összegét, és külön támogatásra számíthatnak a hátrányos helyzetű települések. Döntés született arról is, hogy hamarosan minden bankban lehet igényelni diákhitelt.
Vágólapra másolva!

A kormány pénteki ülésén döntött a második 100 napos program végrehajtásáról. A teljes program 65 milliárdba kerül. Az egyik sokakat érintő döntés, hogy megemelik a lakásépítésre felvehető szociálpolitikai kedvezményeket. Az első gyerek után félmillió, a második és harmadik után 1,1 millió forint támogatást lehet felvenni. Azok is kaphatnak pénzt, akiknek még nincs gyerekük. Amennyiben ugyanis vállalják a gyerekeket, 1,6 millió forintot előre felvehetnek. A kedvezményrednszer részleteit a későbbiekben a Pénzügyminisztérium és a Belügyminsiztréium közösen dolgozza ki, de idén decembertől már lehet igényelni a megemelt támogatást - ígérte Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A szociálpolitikai kedvezmény és előleg 2002-ben 600 millió, 2003-ban 11,1 milliárd forintba kerül összesen a központi költségvetésnek.

Döntött a kormány arról is, hogy az apák ötnapos fizetett szabadságra mehetnek, amikor megszületik a gyerekük. A szabadság miatt kieső pénzt az állam fizeti, nem a munkáltató. Az ehhez szükséges jogszabályok módosításáról októberben tárgyal a kormány. Decembertől a nagymamák is mehetnek gyesre, ennek a költségvetési kihatása 1,9 milliárd forint.

A második 100 napos programban az iskolások több kedvezményre is számíthatnak. Jövőre ugyanis ingyen utazhatnak vonaton azok a diákok, akik valamelyik múzeumba látogatnak el. Emellett ötezer rászoruló iskolás ingyen üdülhet, már az idei karácsonyi szünet alatt és a következő években is.

Jelentős összeget fordít a kormány a hátrányos helyzetű térségek támogatására és a felnőttképzésre is. Aki sikeres nemzetközi LCDL számítógépkezelői vizsgát tesz, visszakapja a tandíjat. A hatrányos helyzetű kistérségek felzárkóztatására november 1-jétől külön egymilliárd forintos pénzügyi alapot hoznak létre. Emellett számítógépeket és internetvonalat is kapnak a kistelepülések, aminek segítségével 1000 új távmunkahylet is termtenek.

Az önkormányzatok ingyen megkaphatják a használaton kívüli laktanyákat, de öt évig nem adhatják el, emellett vállalniuk kell azt is, hogy hasznosítják az ingatlant. A pénteki kormányülésen Nagykanizsa és Nyíregyháza már kapott is egy-egy laktanyát.

Támogatást kapnak az agrártermelők: 60 milliárd forintot szán a kormány az eladósodott gazdák megsegítésére.

Bár nem szerepel a második 100 napos programban, de ehhez igazodik az a döntés, miszerint minden bankban lehet igényelni majd a diákhitelt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Lakáshitel 2002 - az Üzleti Negyed melléklete

Korábban: