Vágólapra másolva!
2002. június-augusztus időszakban a nemzetközi szinten összehasonlítható munkanélküliségi ráta 5,9 százalék volt hazánkban, ami hasonló, mint május-júliusban, illetve egy évvel ezelőtt - áll a KSH csütörtökön közzétett jelentésében.
Vágólapra másolva!

A munkavállalási korú népesség 64,3 százaléka volt jelen a munkaerőpiacon 2002. június-augusztus időszakban, ami átlagosan 3 millió 871 ezer foglalkoztatottat jelentett.

A felmért időszakban 243 ezren voltak munkanélküliek, 11 ezerrel többen, mint egy évvel korábban, azonban ez a változás kisebb, mint az adatokhoz tartozó mintavételi hiba. Az ILO-ajánlás szerint számított munkanélküliségi ráta 5,9 százaléknak felelt meg. (Az EU-országokban az időszak középső hónapját jelentő júliusban a munkanélküliségi ráta átlagosan 7,5 százalék volt.) A munkanélküliek 44,7 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást.

A KSH felmérései szerint a munkanélküliség átlagos időtartama hasonlóan alakult, mint az előző év azonos időszakában: 15,9 hónap volt. A 15-24 éves fiatalok aránya az összes munkanélkülin belül 25,4 százalék. Ebbe a korcsoportba tartozók munkanélküliségi rátája 13 százalékot ért el, ami 1,8 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. (Az EU-országokban az erre a korcsoportra vonatkozó munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapját jelentő júliusban 15,2 százalék.)

(Üzleti Negyed)

Korábban: