Jugoszlávia: 8 milliárd dollárra rúgó adósság 

Vágólapra másolva!
Jugoszlávia külföldi államadósága jelen pillanatban 8,6 milliárd dollárra rúg. Veroljub Dugalic szövetségi ügyvezető pénzügyminiszter szerint az összegből mintegy 700 millió dollárt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hároméves készenléti hitel-megállapodás után elengednek a Párizsi Klub kormányzati hitelezői.
Vágólapra másolva!

Két év alatt, a demokratikus rendszerváltozás óta összesen 3,1 milliárd dollárt adósságot engedtek el Jugoszláviának, ugyanezen időszak alatt 1,1 milliárd dollár új tartozást halmozott fel az ország.

Jugoszlávia saját adatai szerint 2,6 milliárd dollárral tartozik a Londoni Klubnak, de a magánhitelezői csoport 2,2 milliáros a tartozást tart számon). Dugovic szerint ebből az összegből a Londoni Klub legkevesebb egymilliárd dollárt el fog engedni.

Az elmúlt két év alatt Jugoszlávia összesen 629 millió dollár hitelt vett fel az IMF-től, a Világbanktól és az Európai Fejlesztési Banktól. A Világbank által nyújtott kölcsönön kívül a hiteleket jórészt a közúti és vasúti közlekedés, illetve az energiarendszer korszerűsítésére fordították és nem fizetésemelésre, illetve a szociális problémák megoldására.

Belgrád minden adósságát átütemezte, három év múlva kezdődhet a törlesztés, ami jelentős lélegzetvételhez juttatja az országot - mondta Dugovic.

(MTI)

Korábban:

Újabb IMF-hitelt kaphat Jugoszlávia
(2002. március 22.)