Lassabb növekedést vár az IMF

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb jelentése szerint az amerikai, japán és nyugat-európai központi bankok vezetőinek készen kell állniuk a kamatcsökkentésre, ha a gazdasági tevékenység tovább lanyhulna. A nyár óta a nemzetközi gazdaságot fenyegető veszélyek ugyanis erősödtek. Az IMF az idei évre 2,8 jövőre pedig 3,7 százalékos világgazdasági növekedést vár.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi pénzügyi szervezet közelgő közgyűlése kapcsán tette közzé átfogó gazdasági jelentését a kilátásokról, melyben egyebek között megállapítja: a pénzpiacok állapota romlott, a részvénypiacok gyengülnek, a feltörekvő gazdaságok finanszírozási nehézségei növekedtek, főleg Dél-Amerikában, és az Egyesült Államokból továbbá az eurózónából érkező adatok elmaradnak a várakozásoktól.

A világgazdaság növekedése az idén 2,8 százalékot érhet el - jósolja az IMF. Ezzel ugyan nem sokat módosított április várakozásán, de megjegyzi, hogy ennek hátterében a vártnál erősebb ázsiai növekedés áll, amely mintegy ellensúlyozza a latin-amerikai térség romló teljesítményét. Jövőre 3,7 százalékos globális gazdasági növekedést vár a Valutaalap.

Az Egyesült Államok esetében tavaszi növekedési előrejelzését 0,8 százalékkal 2,2 százalékosra vitte le, az eurózóna esetében pedig 0,9 százalékos növekedést jelez 2002-re, azaz még inkább mérsékelte korábbi növekedési várakozását. Jövőre az Egyesült Államokban 2,6 százalékos, az eurózónában 2,3 százalékos növekedést jelez az IMF.

A világ gazdasági nagyhatalmainak 2002-ben és 2003-ban várható gazdaságnövekedése a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számításai szerint (százalékban)

2002

2003

Globális

2,8

3,7

Egyesül Államok

2,2

2,6

Japán

-0,5

1,1

Németország

0,5

2,0

Franciaország

1,2

2,3

Olaszország

0,7

2,3

Nagy-Britannia

1,7

2,4

Kanada

3,4

3,4

Eurózóna

0,9

2,3

(MTI)

Ajánlat:

IMF