Nem örült a német tőzsde Schröder győzelmének

Vágólapra másolva!
A német választási eredmények után az európai tőzsdéket a bizonytalanság uralja, a frankfurti tőzsde indexe is esik, hétfő délután kettő órakor 2973 ponton áll, ami 3 százalékos csökkenést jelent. Schröder kancellár koalíciójának szerény többsége pangást idézhet elő a piacon, valamint az euróra nézve is káros következményekkel járhat - írja a BBC Online.
Vágólapra másolva!

Két pont van, amit az újraválasztott kormány gyengéjének tartanak, illetve ami majdnem a győzelmükbe került, az egyik a munkanélküliség, a másik az elintézetlen gazdasági reformok. A munkanélküliség oka a közgazdászok többsége szerint a túlságosan merev munkaerőpiac, illetve a magas szociális járulékok. A munkanélküliek száma majdnem 4,1 millió (kb. 10 százalék), ami a világméretű lassulással együtt Európa legnagyobb gazdaságát a recesszió-közeli állapotba juttatta. A frankfurti tőzsde indexe is rossz időszakot tudhat maga mögött, július 1. óta 31,25 százalékot esett.

A reformok tekintetében a régi - új kormány a költségvetési szigort előnyben részesíti a növekedést ígérő reformokkal szemben. Andreas Scheuerle, a DekaBank közgazdásza szerint a reformok elmaradása továbbra is jellemző lesz. A CSFB közgazdásza, Julian Callow egyenesen kiábrándítónak nevezte a helyzetet.

A hat nagy német gazdaságkutató októberben nyilvánosságra kerülő előrejelzései szerint a gazdaság valószínűleg nem növekszik jobban 0,5 százaléknál az idén és jövőre is csak 2 százalék körüli lesz a gyarapodás. Ez a kilátás még a kormány jelenleg érvényes, idei 0,75 százalékos, jövőre 2,5 százalékos becslését is alulmúlja.

Németország februárban azt ígérte az EU-nak, hogy a közszféra deficitjét a tavalyi 2,7 százalékos GDP-arányról 2004-ig közel kiegyensúlyozza, vagyis a GDP 0,5 százalékánál nem lesz nagyobb. Ehhez azonban 2003-ban és 2004-ben a hazai össztermék legalább 2,5 százalékos növekedése szükséges.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Ünnepelt a vesztes
(2002. szeptember 23.)

Német választások: a tagjelölteknek sem mindegy, ki nyer
(2002. szeptember 20.)