Eva: 15 millió forint lesz a határ

Vágólapra másolva!
Több ponton megváltoztatja eredeti adótörvény-módosítási javaslatát a pénzügyi tárca. A kabinet döntése értelmében az eddigi 10 millió helyett évi 15 millió forint bruttó árbevételt érhet el az, aki az evát akarja választani. A Népszabadság információi szerint a kabinet ülésén nagy vita folyt a személyi jövedelemadó módosításairól, a legnagyobb gond pedig a javasolt négyszázalékos járulékemeléssel volt.
Vágólapra másolva!

A péntek délutánig tartó tárgyalások után a hétvégén tovább ülésezik a kormány. A kabinet további, a gazdasági teljesítmény növelését és a terhek csökkentését célzó javaslatokat kíván beépíteni az adókról és járulékokról szóló törvénymódosításokba, valamint az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozó javaslatba - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő a távirati irodának. Ez a kabinet ülésére beterjesztett adócsomag átdolgozását jelenti a Népszabadság információi szerint.

Többen térhetnek át az evára

A kormány döntése szerint az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva választásának határa évi bruttó 10 millió forint árbevétel helyett 15 millió forint lesz, mondta Medgyessy Péter miniszterelnök péntek este Szolnokon a városi MSZP-szervezet nagygyűlése előtt. Ezzel megnő azoknak a vállalakozóknak a száma, akik áttérhetnek az új adózási formára január elsejétől.

A további jogszabálytervezetekről csütörtök estétől kezdve folytak az előzetes egyeztetések, ám a kabinet pénteki ülésén sem sikerült egyezségre jutni, írja a Népszabadság.

Éles vita alakult ki

A napilap értesülései szerint az ülésen szokatlanul éles vita alakult ki a pénzügyi tárca javaslata kapcsán, és több miniszter is változtatásokat kezdeményezett. A legnagyobb fejtörést a személyi jövedelemadó módosítása, illetve a munkavállalói járulékok emelésének kérdése okozta. A pénzügyi tárca korábbi javaslata azt tartalmazta, hogy a nyugdíjreform folytatásaként 6-ról 8 százalékra emeljék ezt a terhet. A Pénzügyminisztérium most azonban azt javasolta: ne csak a maradék 2 százalékos normál nyugdíjjárulékot alakítsák át tagdíjjá, hanem ezen kívül további 2 százalékot emeljenek, amit a tb-nek kellene átutalni. Emellett a terv a most 3 százalékos egészségügyi járulék ugyancsak 2 százalékos növelését tartalmazta. Tehát a javaslat szerint a mostani 6+2 százalékos nyugdíjjárulék és 3 százalékos egészségügyi járulék helyett 8+2 százalékos nyugdíj- és 5 százalékos egészségügyi járulék lépne érvénybe.

A munkavállaló fizetéséből levont járulékok emelése azonban az évi 600 ezer forintnál (a minimálbér éves összegénél) kevesebbet keresők esetében mindenképpen a nettó bér csökkenését hozná magával. Mivel például a minimálbér - vagy az ennél kisebb kereset - nem adózik, ebben a körben nem lehet adócsökkentéssel kompenzálni a járulékemelést. Ezt a nagyobb - adóterhet viselő - jövedelmeknél meg lehet tenni.

A probléma az, hogy a kormány nem kívánja éppen a legkisebb jövedelműek terheit növelni, miközben a nyugdíjreform folytatása és az egészségügyi járulék emelése ezzel járna, írja a Népszabadság.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Adó - az Üzleti Negyed rovata

Korábban:

Nem segíti a hitelhez jutást az eva
(2002. szeptember 19.)