Kis mértékben nőtt a munkanélküliség augusztusban

Vágólapra másolva!
Augusztusban csak kis mértékben - 900 fővel - nőtt a regisztrált munkanélküliek száma; így a hó végén 335 300 állástalan szerepelt a nyilvántartásban - közölte a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A tavaly augusztusi adathoz képest a munkanélküliek száma 9706 fővel csökkent. A közlemény szerint a nyilvántartásban szereplő munkanélküliek száma az ország valamennyi régiójában csökkent az egy évvel korábbi mértékhez képest.

A központi régióban 7,7 százalékkal, az Észak-Alföldön 6,6 százalékkal, a Dél-Alföldön 3,6 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma egy év alatt. Augusztusban is folytatódott a pályakezdő munkanélküliek jelentkezése a munkaügyi irodákban, de a többi nyári hónaphoz képest mérsékeltebb ütemben.

A hónap folyamán 9,6 ezer pályakezdőt vettek nyilvántartásba munkanélküliként, 4,3 ezerrel kevesebbet, mint júliusban. A nyilvántartott munkanélküliek között 10,2 százalékot tett ki augusztusban a pályakezdők aránya.

A tárca közleménye szerint augusztusban 33 100 új munkahelyet jeleztek a munkáltatók, így az előző időszakról megmaradt bejelentésekkel együtt a hónap során 81 000 álláshelyet kínálhattak fel a munkaügyi kirendeltségek a munkanélkülieknek.

(MTI)