Lengyel koalíciós válság az agráregyezmény miatt

Vágólapra másolva!
A lengyel kormány keddi ülésén napirenden kívül tárgyba vette az egyre nagyobb hullámokat verő magyar-lengyel kereskedelmi megállapodást, amelynek értelmében a felek kölcsönösen visszavonnak bizonyos mezőgazdasági termékekre vonatkozó védővámokat. A vámok Leszek Miller kormányfő szerint 1 millió dolláros veszteséget okoznak az országnak. A mezőgazdasági miniszter viszont állítja, hogy az egyezmény a magyar fél számára kedvezőbb. Míg Varsónak 13,5 millió dollár előnye származna belőle, Budapest 30,3 millió dollárt nyerne rajta.
Vágólapra másolva!

Jaroslaw Kalinowski lengyel mezőgazdasági miniszter szerint a megállapodást a kormánynak nem szabad parafálnia, mivel a budapesti tárgyalások és az ott készülő megállapodás tényét eltitkolták az általa irányított tárca elől. Az ügyet megnehezíti, hogy Kalinowski miniszterelnök-helyettes, és a kormánykoalícióban részt vevő Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke is, így az ügy feszültséget teremtett a koalíciós pártok között. Ezért a miniszter annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a megállapodás végül nem fog életbe lépni.

Az agráregyezményt, mely feloldja a Magyarországról kivitt sűrített paradicsom, búza, baromfihús és sertéshús, illetve a lengyel cukoráruk és szárított zöldségek exportját terhelő korlátokat, Marek Wejtko lengyel gazdasági miniszterhelyettes írta alá. A küldöttségben a mezőgazdasági tárcát senki nem képviselte.

A mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy A különösen "érzékeny" mezőgazdasági termékek túlságosan nagymértékű importja elé emelt védintézkedések eltörlése oda vezethet, hogy a tárca által a lengyel piaci intervencióra szánt költségvetési ráfordítások egy része elfecsérlődik.

(MTI)