Hétmilliárdos veszteség a gyógyszertáraknál

Vágólapra másolva!
A múlt évben végrehajtott árréscsökkentés közel hétmilliárd forintos jövedelemkiesést jelent a gyógyszertáraknak, több kisebb patika kénytelen működésének szüneteltetésére. A gyógyszerészek célja a 17,5 százalékos árrés elérése és a jelenlegi, 630 forintban maximált fix árrés módosítása - mondta Torma Árpád, a Magyar Gyógyszerészkamara szakértője a Világgazdaságnak.
Vágólapra másolva!

Ugyan az előző kormányzat jogszabályban vállalt kötelezettséget a kieső összeg pótlására, de további intézkedés nem történt. Az új kormány nem vette át elődje és a gyógyszercégek között megkötött hároméves ármegállapodást, így júliusban nem volt áremelés az OEP által támogatott gyógyszerkörökben.

A gyógyszerészek a jelenlegi öt árréskulcs helyett akár kilencet is el tudnának képzelni, illetve a drágább gyógyszereknél is -a fix díjas megoldás helyett - a százalékos árrésképzést tartanák megfelelőnek. Torma Árpád elmondta, ha nem lesz változás, bekövetkezhet a gyógyszertárak működési korlátozása, vagy csökkenhet a nyitvatartási idő.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Mégis tárgyalna a gyógyszerárakról a Richter
(2002. július 26.)