Akár 750 milliárd is lehet az államháztartási hiány

Vágólapra másolva!
Idén az államháztartás GDP-arányos hiánya az eredeti költségvetési törvényben szereplő 3,2 százaléknál várhatóan 1-1,2 százalékponttal magasabb lesz - mondta Várfalvi István, a pénzügyi tárca helyettes államtitkára. A deficitet további 0,2-0,3 százalékponttal növelheti az agrárhitelek konszolidációja, ami így elérheti a 750 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Várfalvi István elmondta: bizonytalansági tényezőt jelent a központi költségvetési szervek maradványpénze, melyek összege 2001 végén 400 milliárd forint volt.

A helyettes államtitkár emlékeztetett: a hazai elszámolásban nem szerepelnek a privatizációs bevételek, és a rendszer nem mutatja ki a nagy állami cégek pénzforgalmát sem. Az Európai Unióban érvényesített rendszer alapján - amelyben a fenti tételek is szerepelnek - az idei államháztartási hiány GDP-arányosan 6 százalékos lesz; a deficitet jövőre az uniós normák szerinti 4,5 százalékra kell csökkenteni.

Az éves terv harmadával nagyobb a hiány

A Pénzügyminisztérium által kiadott tájékoztató szerint az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya ez év augusztus végéig 656 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 129,8 százaléka. Tavaly ugyanebben az időszakban 202,6 milliárd forint volt a deficit. Az államháztartás bevételei augusztus végéig az előirányzat 63 százalékára teljesültek, míg a kiadásai az éves előirányzat 67,6 százalékát tették ki.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Korábban: