Rekordhiány az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
A várakozásokat messze meghaladó rekordszintre nőtt az Egyesült Államok folyómérleg-hiánya a második negyedévben. Az amerikai kereskedelmi minisztérium adatai szerint a deficit 15,6 százalékkal 130 milliárd dollárra bővült. Ez a várakozásokat több mint 5 milliárd dollárral haladta meg.
Vágólapra másolva!

Az első három hónapban a deficit 112,45 milliárd dollár volt. A második negyedévre a Dow Jones előzetes konszenzusa 125 milliárd dolláros, a Reuters elemzői köre átlagosan 123,8 milliárd dolláros deficitet jósolt.

Szakértők szerint a deficit oka az élénkülő gazdaság növekvő importigénye. Számos elemző azt tartja, hogy az ilyen mértékű folyómérleg-hiány fenntarthatatlan, s a meredek korrekció kockázatával jár, jelentős dollár-árfolyam zuhanás veszélyét felidézve. Mások ugyanakkor úgy vélekednek, hogy éppen a gyengülő dollár fogja kordában tartani a folyó deficitet. A dollár április és június között mintegy 4 százalékot veszített külső értékéből, de ennek hatása általában pár hónapos késleltetéssel érződik a folyómérlegben.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke szerint a gazdaságban még mindig kísértenek a növekedést akadályozó hatások. Az amerikai képviselőház költségvetési bizottságának csütörtöki meghallgatásán Alan Greenspan a meredek értékpiaci árfolyamzuhanásokat, az üzleti szféra beruházási kiadásainak erős visszaesését és a tavalyi terrortámadásokat sorolta a gazdaságra nehezedő legnagyobb koloncok közé. Szavai szerint ugyanakkor a gazdaság eddig jól állta ezeket a csapásokat.

(MTI)

Ajánlat:

Amerikai kereskedelmi minisztérium

Korábban:

USA: 1,1 százalékos GDP-növekmény
(2002. augusztus 29.)