Váratlanul csökkent az infláció

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak augusztusban 0,3 százalékkal csökkentek júliushoz képest és 4,5 százalékkal nőttek éves szinten - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Elemzők előzetesen 4,7 százalékos árszínvonal-emelkedésre számítottak a júliusi 4,6 százalékos infláció után.  
Vágólapra másolva!

A hivatal adatai szerint a maginfláció augusztusban havi összevetésben 0,3 százalékos, éves szinten 5,5 százalékos volt, míg a nyugdíjas fogyasztói kosár ára augusztusban júliushoz képest 0,5 százalékkal csökkent, tavaly augusztushoz képest pedig 3,8 százalékkal nőtt. Az év első nyolc hónapjában az árak 5,5 százalékkal nőttek éves szinten.

Az élelmiszerek árcsökkenése 0,29 százalékkal, a ruházkodási cikkeké 0,17százalékkal mérsékelte, míg a szolgáltatások drágulása 0,08 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,07 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruké 0,03 százalékkal növelte az előző hónaphoz viszonyított árváltozást.

Augusztusban havi összevetésben az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, valamint a friss hazai- és déligyümölcs) nélkül számítva az élelmiszerek árai összességükben nem változtak. Az idényáras élelmiszerek ára viszont 11,9 százalékkal mérséklődött. Olcsóbb lett a sertészsiradék (2,6%), a párizsi, kolbász (1,7%) és a szalonna (1,0%) is. Emelkedett viszont az étolaj (1,9%), a csokoládé, a kakaó (1,7%), és a tejtermékek (1,2%), valamint a sertéshús (0,6%) ára. A ruházkodási cikkek árai 2002. augusztusában a tavalyi évhez hasonlóan jelentősen mérséklődtek. Az előző hónaphoz viszonyítva a tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia főcsoportban az árak nem változtak, míg a szeszes italok, dohányáruk, a szolgáltatások és az egyéb cikkek, üzemanyagok árai kismértékben nőttek. Ezen belül a járműüzemanyagok ára 1,1 százalékkal emelkedett, az üdülési szolgáltatások ára pedig 1,6 százalékkal drágult.

A távirati iroda által megkérdezett londoni befektetési elemzők a vártnál jobb múlt havi adat ellenére sem módosítják középtávú előrejelzésüket, s főleg a hatósági árak alacsonyan tartásával magyarázzák a piaci konszenzusnál alacsonyabb inflációt, amely véleményük szerint augusztussal elérte idei mélypontját Magyar szakértők kedvezőnek ítélték a dezinfláció folytatódását, amit azonban leginkább szezonális hatásokkal magyaráztak.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KSH