Azbeszt-krízis: csőd fenyegetheti a világ nagyjait

Vágólapra másolva!
A világ 250 legnagyobb vállalata petíciót nyújt be az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságához, hogy megakadályozzanak egy kompenzációs pert, amit azbeszt-krízis néven emlegetnek a szakemberek. A vállalatok ellen több ezer keresetet nyújtottak be egészségkárosodás miatt. A cégek ellen benyújtott kártérítési igények ugyanis rekordszámú csődöt eredményezhet idén - írja a Financial Times.
Vágólapra másolva!

Ketyeg az azbeszt bomba

Az Egyesült Államokban egyedül, összesen 200 ezer egyéni keresettel kell számolnia a cégeknek. A Financial Times számításai szerint a kártérítési összeget jócskán alulbecsülték a cégek: a lap által megkérdezett biztosítási statisztikusok szerint ugyanis az azbeszttel kapcsolatos kártérítések 200-275 milliárd dollárjába kerülnek majd az amerikai vállalatoknak, és biztosítóiknak, míg Európában ez az összeg 32 milliárd és 80 milliárd dollár közé tehető majd.

Az azbeszttel kapcsolatos megbetegedések jelei hosszútávon jelentkeznek, és emiatt számos amerikai ügyvéd keresi folyamatosan a potenciális áldozatok új generációját. Emiatt az Egyesült Államok bíróságait ellepik az azbeszt-kártérítési ügyek. A statisztikusok számításai jórészt az azbeszt-károsult betegek számára, és az orvosi előrejelzésekre alapuló betegszám-növekedésére épülnek. A számításokban nem szerepelnek azok az esetek, ahol a felperes még nem szenvedett egészségügyi károsodást, de potenciális áldozatként pert indított, és az amerikai jogrendszert tekintve nagy esélye van a kártérítésre - írja a Financial Times.

Rekordmértékű csőd fenyegethet

Szakértők szerint az azbeszt-krízis okozta csőd és munkaerő-kiesés jócskán meghaladja az Enron, illetve WorldCom-botrány következményeit, de nehezebb észrevenni, mivel a folyamat lassan bontakozik ki. A biztosítási szektor is kellően megijedt - mondta az amerikai biztosító-szövetség szóvivője, Leigh Anne Pusey. A szóvivő szerint óriási mértékű lehet a költség, és még csak megjósolni sem lehet, hogy hol a határ.

A probléma akkora méreteket kezd ölteni, hogy az Egyesült Államokban politikai megoldást keresnek. A Financial Times értesülései szerint egy eddig precedens nélküli, vállalatokból, politikusokból és ügyvédekből álló koalíció jött létre, akik őszre a jogrendszer reformját hirdető kampányba fognak. A csoport hatalmát tükrözi az, hogy még a novemberi képviselőválasztások előtt elfogadhatnak egy olyan változtatást, amely nehezebbé teszi Amerikában az olyan keresetek benyújtását, ahol az igénylő még nem károsult egészségügyileg.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Bukott csillagok és hamis sávok - az Üzleti Negyed összeállítása

Korábban:

A WorldCom-botrány