Franciaország leszorította Kanadát a búzaexport éléről

Vágólapra másolva!
A búza világpiacának legnagyobb tényezője már nem Kanada, hanem Franciaország. Az észak-amerikai ország a termőterületeit sújtó szárazság miatt csütörtökön - búzatanácsán keresztül - közölte, hogy felhagy a búzaárak jegyzésével, mert képtelen becsléseket tenni a termésről, így a kínálatról is.
Vágólapra másolva!

A bejelentés gyakorlatilag azt jelenti, hogy a jelentős vásárlók megszerzésére a nemzetközi árupiacokon mostantól elsősorban a francia gabonatermelők indíthatnak hadjáratot, már azért is, mert a búzapiac más jelentősebb tényezői, az Egyesült Államok és Ausztrália is bizonytalan.

A kanadai búzaexportnak az új idényre egy hónappal ezelőtt elindított programja kellemetlen fejleményeket hozott: a kivihető mennyiséget már a termesztési feltételek látható romlása miatt 40 százalékkal csökkenteni kellett.

A hagyományos exportőri kínálat folyamatosan csökken a piacokon búzából, a helyzet olyan drámai, hogy az amerikaiak több évre visszamenően leggyengébb termésükről beszélnek, az ausztrálok a tavalyi 24 millió tonnás termés helyett 15 és fél milliót jósolnak a szezon végére. Emellett a minőség is gyengébb a korábbiaknál.

A kanadai gabonaeladások már egy idő óta visszafogottabbak voltak, a gabonaárak részben emiatt is folyamatosan emelkedtek, már több éves csúcsokat értek el a közelmúltban a búza esetében. Az európai gabona ugyan részben az észak-amerikai helyébe léphet, de az időjárás okán ennek minősége sem lesz a régi a prémium kategóriákban - vélik az elemzők.

A francia búza szerencséje azonban az lehet, hogy alig lesz más konkurense a piacokon, elsősorban a legnagyobb vásárlók, az ázsiaiak körében - teszik hozzá. Igaz, egyelőre nem tudni, mekkorák lehetnek a kínai készletek, s milyen erős versenyt jelenthet majd az orosz és az ukrán gabona.

(MTI)