Az alternatív szolgáltatókra várnak a vezetékes telefonnal rendelkezők

Vágólapra másolva!
Mintegy 1,3 millió lakossági telefon előfizető - a vezetékes telefonnal rendelkezők 45 százaléka - várja az alternatív szolgáltatók versenyképes ajánlatait - közölte a BellResearch kutatóintézet egy általa végzett felmérés alapján csütörtökön az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A BellResearch szerint a vezetékes telefonszolgáltatók a távolsági hívásirányokban jellemzően azon háztartásoknak ajánlják a szolgáltató-váltást, ahol a belföldi távolsági, nemzetközi és mobil hívásforgalom (Long Distance Voice - LDV) összege meghaladja az 1.500 forintot.

Az elemzés szerint a részleges szolgáltató-váltás iránt érdeklődő háztartások legnagyobb LDV forgalommal jellemezhető 25 százaléka adja az összes LDV költés mintegy 60 százalékát, azaz a verseny az erőteljesen koncentrált piacokért folyik.

A kutatóintézet előrejelzése alapján miközben az eladott mobil SIM kártyák száma az év végére elérheti a 6,5 milliós határt, addig a vezetékes távközlési piacon idén 100 ezer előfizetés visszamondására is sor kerülhet. S bár ennek alapján a háztartások vezetékes telefonnal való ellátottsága csökken, még mindig meghaladja a mobil előfizetésekét: a háztartások csupán 53 százalékában van mobiltelefon előfizetéssel rendelkező személy, szemben a vezetékes vonalak 75 százalékos arányával.

A kutatóintézet megállapítása szerint a liberalizált piaci körülmények között a vezetékes távközlési szolgáltatók már csak egymás rovására juthatnak új előfizetőkhöz. A vezetékes telefonpiac tavaly év végi liberalizációjának hatása azonban egyelőre nem teljes, mivel a verseny csak a távolsági, ezen belül a belföldi távolsági-, mobil- és nemzetközi irányú hívások esetében valósulhat meg.

A tanulmány alapján a háztartásfők 45 százaléka helyezte kilátásba a részleges szolgáltató-váltást, ha az számukra az LDV hívásirányokban alacsonyabb díjakkal járna. A váltással kapcsolatban a megkérdezettek 36 százaléka nemmel válaszolt, míg 19 százalékuk nem tudott a kérdéssel kapcsolatban érdemben nyilatkozni.

A BellResearch tanulmánya szerint azon 1,3 millió háztartásból, amelyben szóba jöhet egy jobb ajánlat esetén a szolgáltató váltás, mintegy 1 millió a Matáv primer körzeteiben található.

A BellResearch becslései szerint ugyanakkor csak körülbelül 665 ezerre tehető azon háztartások száma, amelyek nemcsak nyitottak a részleges liberalizáció iránt, hanem a havi LDV-forgalmuk eléri azt a minimum bruttó 1.500 forintot, amekkora összeg már egy másik szolgáltatót is vonz.

A kutatás szerint a háztartások 32 százaléka, azaz az ár-érzékeny csoport 10-15 százalékos díjcsökkenés esetén váltana szolgáltatót, míg 48 százalékuk 25 százalékos mérséklődés mellett tenné meg ugyanezt.

A háztartások 11 százaléka csak 40-50 százalékos díjcsökkenés mellett váltana szolgáltatót, ezért ezt a szegmenst a BellResearch ár-érzéketlennek minősítette. A háztartások azon 9 százaléka, amely gyakorlatilag nem bonyolít le nemzetközi hívást, szintén jelentős, de a kutatásban nem számszerűsített díjmérséklődés esetén váltana szolgáltatót.

(MTI)

Korábban:

Megosztott a távközlési piac
(2002. augusztus 28.)