Jó üzlet a nyomvonalak lőszermentesítése

Vágólapra másolva!
Még augusztusban is kötött szerződést a Defend Kft.-vel a Nemzeti Autópálya Rt. az épülő sztrádák nyomvonalának lőszermentesítésére - tudta meg a Magyar Hírlap. A Defend korábban jelentős haszonnal végezte el az ilyen munkákat, mivel jóval kevesebbért adta tovább alvállalkozóknak. Azt nem tudni, most milyen haszonnal "dolgozhatnak". A biztonsági cég vezetői egyébként hétfőn nagy titokban a legfőbb riválisuknak számító Group 4 Securitas vezetőivel randevúztak.
Vágólapra másolva!

Szeptember 12-e sorsdöntő napnak ígérkezik a Defend Security Kft. életében. Társasági közgyűlést tartanak, amelyen minden valószínűség szerint eldőlhet, milyen jövőt szánnak a tulajdonosok az elmúlt években a politikában és az őrző-védő szakmában egyaránt híressé lett vállalkozásnak, de kiderülhet az is, hogy a biztonsági cégnél a közelmúltban végzett vizsgálatok milyen esetleges visszásságokat tártak fel. A Magyar Hírlap információi szerint az ellenőrök most azokat a szerződéseket is átvizsgálják, amelyeket a Defend az autópályák nyomvonalának lőszermentesítésére kötött. A cégnél, a fentiekben említett vizsgálatokra hivatkozva, elutasították a lap érdeklődését.

A Defend a Nemzeti Autópálya (NA) Rt.-vel 2000. szeptember 8-án kötött első, általános lőszermentesítési megállapodását több kisebb-nagyobb értékű szerződés követte. A legutóbbit egyébként meglepő módon alig néhány hete írták alá. Dr. Mári Imre, a három ügyvezető igazgató egyike csupán megerősítette a lapinformációt, hogy valóban hivatalos szervek vizsgálják a sztrádák lőszermentesítésében játszott szerepüket.

A Defend az NA Rt.-vel összességében mintegy 1,5 milliárd forintos megállapodás teljesítésében érdekelt, tudta meg a napilap. Ezen belül több olyan szerződést kötöttek, amely néhány tízmilliótól több százmillió forintig terjed. A megállapodások között létezik egy majdnem 300 millió forintos is, amelyen az őrző-védő vállalkozás tisztán több mint 50 millió forintot kereshetett, mert a szerződésben szereplő munkát jóval alacsonyabb áron továbbadta egy alvállalkozónak - a lap tudomása szerint.

Egyébként a Defend maga is végzett lőszermentesítést, ám az ezzel kapcsolatos munkák zömét alvállalkozókkal végeztette, akik állítólag minden esetben rendesen elvégezték a rájuk bízott feladatokat. Talán ennek köszönhető, hogy az autópálya-társaság új vezetése néhány hete ismételten szerződést kötött a Defend új vezetésével. Kérdés persze, hogy az NA Rt. miért ragaszkodik ennyire a Defendhez, amikor más cégek is meg tudnának birkózni a feladattal, akár sokkal kevesebbért is.

A Defendhez, de már nem az autópályákhoz kapcsolódó hír, hogy tegnap a biztonsági cég vezetői a legnagyobb rivális, a Group 4 Securitas vezetőivel "randevúztak". Bár a találkozót rendkívüli titoktartás övezte, a Magyar Hírlap annyit megtudott, hogy a jövőben a többi között bizonyos feladatok elvégzése érdekében a két cég összehangolja erőit. A biztonsági piacot ismerők szerint ez az együttműködés feltételezi, hogy a hazai biztonsági piacon mintegy 50 százalékos részesedést felmutató Group 4 továbbra sem tett le arról, hogy megvásárolja - mások szerint bekebelezze - az egykoron Földi László vezette céget. Jól értesültek azt sem tartják kizártnak, az együttműködés hátterében az is állhat, hogy a Group 4 nem akarja elveszteni legnagyobb ügyfelét, az OTP Bank Rt.-t. Jelenleg ugyanis a hazai pénzintézet értékfeldolgozó és pénzszállító tevékenységét a Group 4 végzi, ám a Defend ugyanezt a feladatot kisebb költséggel el tudná látni, mint konkurense.

Kecskeméti Sándor, a Group 4 igazgatója abszurdnak nevezte a fenti felvetést, mint hangsúlyozta, szó sem esett piaci együttműködésről, illetve az OTP-vel kapcsolatos üzletről. Abban állapodtak meg, hogy a két cég perében szüneteltetik az eljárást. Elhatározták, hogy tárgyalásokon rendezik a köztük fennálló konfliktust - tette hozzá Kecskeméti Sándor. Mint ahogy a Magyar Hírlap is beszámolt arról, a Defend néhány éve több száz egykori Group 4-es munkatársat csábított el konkurensétől, amely szerint ezzel a lépéssel a Földi László egykori cége tisztességtelen piaci magatartást tanúsított.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Defend

Korábban:

Feldarabolják a Defend Kft.-t
(2002. július 19.)