Csökkenő lakossági hitelkamatok - emelkedő betétkamatok

Vágólapra másolva!
Tovább csökkentek a lakossági hitelkamatok júliusban, a betéti kamatok viszont emelkedést mutattak. Szakemberek szerint a kamatemelkedés a jegybanki irányadó kamatszint növelésének eredménye. A nem pénzügyi vállalatok betéti- illetve hitelkamatai szintén nőttek.
Vágólapra másolva!

A háztartási szektor piaci feltétel ingatlanhiteleinek átlagos kamatlába 2002. júliusban 62 bázisponttal, a júniusi 14,72 százalékról 14,10 százalékra csökkent. (Ezek a hitelek nem tartalmazzák az állami támogatással nyújtott hiteleket.)

A fogyasztási és az egyéb hitelek átlagkamatlába 5 bázisponttal 18,10 százalékról 18,05 százalékra módosult, elsősorban annak köszönhetően, olcsóbb hitelek miatt nőtt a forgalom. A folyószámla nélküli fogyasztási hitelek átlagkamatlába 28 bázisponttal, átlagos THM-je (Teljes Hiteldíj Mutató) pedig 36 bázisponttal mérséklődött. Az átlagkamatláb így 20,41 százalék, az átlagos THM pedig 25,20 százalék lett.

A betéti kamatok emelkedést mutattak az előző hónaphoz viszonyítva. A háztartások látra szóló betéteinek átlagkamatlába júliusban 24 bázisponttal 2,42 százalékra, az éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagkamatlába pedig 14 bázisponttal 6,87 százalékra emelkedett. Az éven túli lejáratra lekötött betétek átlagkamatlába 25 bázisponttal nőtt, 7,33 százalékra.

A nem pénzügyi vállalatoknak piaci feltételek mellett éven belüli lejáratra nyújtott hitelek átlagkamatlába 39 bázisponttal 10,45 százalékra, az éven túli hitelek átlagkamatlába pedig 10 bázisponttal 10,58 százalékra változott. Az éven belüli betétek átlagkamatlába a kamatlábváltozás miatt 32 bázisponttal 7,30 százalékra módosult.

Az Magyar Nemzeti Bank szeptember 1-től 50 bázisponttal 4,75 százalékra emeli a kötelező tartalékok után fizetett kamatot. A kamatfolyosó szélességének 1 százalékpontos csökkentésével párhuzamosan pedig a fedezett hitel kamatát a jegybanki alapkamat plusz 1 százalékpontra, a betét kamatát a jegybanki alapkamat mínusz 1 százalékpontra változtatja - áll a jegybank közleményében.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MNB