Indul a papírmentes adóbevallás

Vágólapra másolva!
A szeptember 1-jétől működő elektronikus adóbevallás elindítása eddig 350 millió forintba került, és további egymilliárd forintos fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy jövőre megfelelően nagy kapacitású, biztonságos feldolgozó és archiváló rendszer működhessen - értesült a Magyar Hírlap. Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentette: induláskor az APEH végzi a chipkártyák hitelesítését.
Vágólapra másolva!

A költségvetés adóbevételeinek egyharmadát biztosító legnagyobb társaságok számára szeptember 1-jétől megvalósul a papírmentes, elektronikus adóbevallás. Bár a 2001-ben született törvény alapján már tavaly is elkezdődhetett volna a program, ám a jogszabály szigora miatt lehetetlen volt a megvalósítás. Magyarországon ugyanis még nincs a törvény által előírt minősített, elektronikus aláírást hitelesítő szolgáltató - mondta Király László György. A program indítását egy idén hatályba lépő törvénymódosítás tette lehetővé. Ez egyrészt megengedte, hogy az APEH - fokozott biztonságú hitelesítőként - elláthassa a feladatot, másrészt a Kiemelt Adózók Igazgatóságához (KAIG) tartozó társaságok számára kötelezővé tette az elektronikus adóbevallást.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a Belügyminisztérium a jövőben létrehozza a törvény által előírt minősített hitelesítőt, vagyis megszűnik az az "összeférhetetlenség”, hogy az APEH a hitelesítő és az adatfeldolgozó is.

Csütörtökön a MÁV, a Matáv, a Richter Gedeon Rt. és a Raiffeisen Bank Rt. képviselői vették át az elektronikus adóbevalláshoz szükséges chipkártyákat. A rendszer biztonsági szempontból szinte egyedülálló a világon, a legtöbb országban kulcsszót és PIN-kódot alkalmaznak, a nálunk használatos chipkártya viszont valójában egy mini számítógép, amely a kódolt programot állítja elő - tudta meg a Magyar Hírlap Futó Ivántól, az APEH informatikai elnökhelyettesétől.

A program indítása 350 millió forintba került - hangzott el a tájékoztatón. A cégeknek viszont nem kell fizetniük az alkalmazásért. A programot az APEH fejlesztette ki - a hivatal immár másfél éve nem alkalmaz külső fejlesztőt - mondta a Magyar Hírlapnak az elnökhelyettes. A továbbfejlesztéshez, a nagy kapacitású feldolgozó és archiváló rendszer kialakításához ugyanakkor további egymilliárd forint szükséges - válaszolt a lap kérdésére. A rendszer kiépítését a tervek szerint a jövő év közepére fejezik be.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Adó
(Az Üzleti Negyed rovata)

APEH