Kétmilliárd dollár feletti veszteség Hewlett-Packardnál

Vágólapra másolva!
A világ második legnagyobb számítógépgyártója, a Hewlett-Packard (HP) kedden közölte, hogy a folyó üzleti év harmadik negyedében nettó vesztesége meghaladta a 2 milliárd dollárt, viszont egyszeri tételek nélkül nyereséges volt a gazdálkodás.
Vágólapra másolva!

A HP-Compaq friggyel kapcsolatos költségeket is figyelembe véve a HP nettó vesztsége 2 milliárd dollár, részvényenként 67 cent volt a harmadik pénzügyi negyedévben. Egy évvel korábban a HP és a Compaq összsített vesztesége 116 millió dollár, részvényenként 4 cent lett volna.

Egyszeri tételek nélkül számolva a HP 420 millió dollár nyereséget könyvelhetett volna el, részvényenként 14 centet a július 31-én végződő harmadik pénzügyi negyedévben az egy évvel korábbi 320 millió dollár, részvényenként 11 cent után.

A Thomson First Call elemzői konszenzusa 12-16 cent egy részvényre jutó nyereségre számított, az előrejelzések átlaga 14 cent volt. A HP árbevétele 16,5 milliárd dollár volt a negyedévben, az elemzők 16,73 milliárdra számítottak az egy évvel korábbi 18,58 milliárd dollár után.

A HP a negyedév során 4740 fős leépítést hajtott végre, az idei pénzügyi év végéig összesen 10 ezer embert bocsátanak el. A társaság várakozásai szerint a negyedik negyedévben az árbevétel 17,44 milliárd dollár lehet, az egy részvényre jutó eredmény pedig 22 cent. Ezek a számok megegyeznek az elemzői várakozásokkal.

A HP részvények árfolyama az idén május 7-én befejeződött Compaq-fúzió óta 23 százalékkal gyengült. A számos elemző szerint az egyesülésből nevető harmadikként profitáló Dell Computer részvényeinek jegyzése ez idő alatt 21 százalékkal emelkedett.

(MTI)

Ajánlat:

Hewlett-Packard

Korábban:

A vártnál nagyobb a Hewlett-Packard nyeresége
(2002. feubruár 14.)

Európában dőlhet el a HP-Compaq fúzió
(2002. január 18.)