A PKN tiltakozhat a gdanski finomító magánosítása ellen

Vágólapra másolva!
Jövő héten dönt a lengyel kormány a nagyságra második lengyel olajcég, a Rafineria Gdanska 75 százalékának privatizálásáról. A magáánosítást bonyolító állami társaság, a Nafta Polska már jóváhagyta az orosz Lukoil és a brit Rotch Energy energiaipari befektetőcsoport közös ajánlatát, amely a 300 millió dolláros vételár mellett 700 millió dolláros befektetési ígéretet is tartalmaz. A kincstárügyi minisztérium a miniszterelnökhöz utalta a végső döntést, amely esetleg több problémát okoz, mint amennyit megold.
Vágólapra másolva!

Az 1998 óta húzódó privatizációs folyamatban többször megcsillant a lehetőség a Mol előtt is a Rafineria Gdanska megszerzésére.

Az előzetes döntés, a Nafta Polska ajánlása óriási sajtóvitát váltott ki Lengyelországban arról, szabad-e visszaengedni "az oroszokat" az országba. E lélektani kérdésen kívül azonban a Lukoil-féle ajánlat meggondalandó gazdasági problémákat is fölvet - mondják varsói elemzők.

A legnagyobb lengyel olajtársaság, a Mol által ugyancsak célba vett PKN Orlen állítólag hevesen lobbizik az ellen, hogy a Rafineria Gdanska-részt a Lukoil-Rotch Energy konzorcium kapja. A Lukoil tőkeereje és viszonylag olcsó kőolajtartaléka ugyan jól jönne a gdanski olajfinomítónak, növelné a gdanski vállalat jelenleg parányi szerepét a lengyel nagybani olajpiacon, ám ez nyilván a PKN Orlen jelenlegi vezető szerepének rovására történne.

A PKN Orlen privatizációra váró 28 százalékát körülbelül 480 millió dollárra becsülik - ez az érték gyorsan csökkenne, ha a gdanski vállalat hozzéférne a Lukoil erőforrásaihoz. A PKN Orlen esetleges értékvesztését nem fogja ellensúlyozni a Rafineria Gdanska 75 százalékának vételéra - mondták varsói elemzők hírügynökségeknek pénteken, bár hozzátették: a lengyel fogyasztók jól járnának a verseny miatt esetleg csökkenő termékárakkal.

A PKN Orlen részvényeinek árfolyama az idén 13 százalékkal csökkent a varsói értéktőzsdén a cég körüli bizonytalanság miatt. Jellemző, hogy szerdán 8,8 százalékot emelkedett a papírok értéke arra a hírre, hogy a Lukoil kiszállt a konzorciumból, majd csökkent, amikor kiderült, hogy a hír hamis.

(MTI)

Korábban:

Eleshet a Mol a gdanski finomítótól
(2002. július 26.)