Megtízszerezte veszteségét a Deutsche Telekom

Vágólapra másolva!
A Deutsche Telekom nettó vesztesége 3,89 milliárd euró volt, a tavalyi első félévi 394 millió eurós nettó veszteség helyett - közölték a német távközlési vállalatnál szerdán. A veszteség nagyobb volt az elemzői várakozásnál. Az értékesítés 25,75 milliárd euróra nőtt 22,47 milliárdról.
Vágólapra másolva!

A pénzforgalmi többlet (EBITDA) 7,76 milliárd euróra bővült a tavalyi első félévi 7,24 milliárdról. Ebben része volt annak is, hogy új beruházásra 3,1 milliárd eurót költöttek, 18 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi első félévben. Így - a szerdai közlemény szerint - tartható a cél, hogy a jövő év végére 50 milliárd euróra csökkentik az adósságot. Az első félévben mintegy 7 milliárd euróval, a második negyedévben 3,1 milliárd euróval csökkentették a tartozást, 64,2 milliárd euróra június végén.

Egész évben 8,5 milliárd eurót szánnak beruházásra a korábban tervezett 9 milliárd helyett - közölték szerdán. A takarékosság elsősorban a vezetékes szolgáltatást érinti. További 4-7 milliárd euró megtakarítást akarnak elérni úgynevezett stratégiai felülvizsgálat keretében, amelynek a részleteit majd novemberben közlik.

Már régen leértékelték

A Deutsche Telekom eredetileg ez év végére ígérte az 50 milliárdot, de tavasszal elhalasztotta a céldátumot, és erre a nagy hitelminősítők leértékelték, drágítva számára a hitelt. Ám a szerencse a Deutsche Telekom mellé szegődött: az árfolyamváltozások a második negyedévben 1,5 milliárd euróval enyhítették az adósság terhét.

Ismét a csoport mobilszolgáltató részlege, a T-Mobile segítette a legjobban az eredményeket. A részleg 53 százalékkal 9,14 milliárd euróra növelte a bevételét, a pénzforgalmi többletét pedig 86 százalékkal 2,56 milliárd euróra emelte. Adó előtti vesztesége 1,5 milliárd euróra csökkent a tavalyi első félévi 1,6 milliárdról. Németországban erősödött piacvezető helyzete, külföldön 5,7 millió új ügyfelet szereztek a teljes vagy többségi részesedései.

Nagy piacnövekedés - gyenge eredmények

Az amerikai VoiceStream mobilszolgáltató részleg a második negyedévben 526 ezer új ügyfelet szerzett, ez aránytalanul nagy piacnövekedés - jegyezték meg a vállalati jelentés szerzői. Arra nem tértek ki, hogy a VoiceStream pénzügyi eredményei makacsul elmaradnak a remélttől, és elemzők szerint szóba kerülhet a tavaly szerzett amerikai mobilszolgáltató eladása.

A vezetékes szolgáltatásban az adó előtti profit 1,6 milliárd euró volt az első félévben, a tavalyi első félévi 2,2 milliárd helyett.

A Deutsche Telekom-csoporthoz tartozó T-Online internet-szolgáltató is pozitív pénzforgalmi egyenleget ért el, 82 millió euróval. A bevételét 22 százalékkal 864 millió euróra növelte, és az adó előtti eredménye 40 millió euró volt, a tavalyi első félévi 79 milliós veszteség helyett.

A Deutsche Telekom szerda reggel 12,00 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, 1,18 százalékkal drágább a 11,86 eurós hétfői zárónál. Szerdán 11,85 eurón nyitott.

A Deutsche Telekom ideiglenes vezetője, Helmut Sihler az eredmények nyilvánosságra hozatala után tartott sajtótájékoztatóján közölte: foglalkoznak a Voice Stream amerikai mobilcég eladásának gondolatával - írja a Bloomberg. A hírügynökség emlékeztet: a vállalatot 35 milliárd dollárért tavaly vásárolta mag a német távközlési óriáscég. Nagy nyomás nehezedik ránk az adósság csökkentése érdekében, de nem lehetünk idegesek - tette hozzá Sihler.

(MTI - Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Deutsche Telekom