Gazdasági javulást várnak a magyarok az EU-csatlakozás után

Vágólapra másolva!
Saját gazdasági helyzetük hosszú távú javulását remélik a legtöbben az EU-csatlakozástól Magyarországon - mondta Kozák Ákos, a GfK Piackutató Intézet igazgatója sajtótájékoztatón szerdán.
Vágólapra másolva!

A szakember elmondta, hogy a 2002 májusában végzett felmérés szerint a saját gazdasági helyzet hosszú távú javulását mutató index 157 volt, míg a legutóbbi kutatásnál, tavaly ősszel 153-as értéket mutatott.

A felnőtt lakosságot reprezentáló, ezer ember személyes megkérdezésén alapuló felmérés vizsgálta az EU-val kapcsolatos bizalmi és a csatlakozással összefüggő gazdasági indexet, valamint az ország felkészültségének megítélését. Az index 0 és 200 közötti skálán mozog, a 200 pont azt jelezné, hogy minden megkérdezett a legjobb értékelést adta.

A diplomások többsége a csatlakozástól hosszú távon előnyös gazdasági hatásokat vár: a körükben mért index elérte a 180-at, míg tavaly novemberben ez 169 volt.

Kozák Ákos elmondta: Magyarországon általában optimistábbá vált az EU-tagsággal kapcsolatos gondolkodás a korábbiakhoz képest. Az ország felkészültségének megítélését mutató index 2002 májusában 109, míg hét hónappal korábban 91 volt.

Az igazgató szerint a javulás egyrészt annak köszönhető, hogy az unió a jelek szerint a korábbi óvatosság után elkötelezettséget mutat a 2004. januári bővítés mellett. Másrészt kedvezően hatott az is, hogy az előző kormányhoz képest az új kabinet kevésbé kommunikálja a csatlakozással kapcsolatos kétségeket.

Pozitívan változott a csatlakozást támogatók aránya is: májusban a lakosság 66 százaléka, míg egy évvel korábban 54 százaléka támogatta az ország integrációját.

(MTI)

Korábban: