Drágább lett a cigaretta

Vágólapra másolva!
Több mint 22 százalékkal drágul a dohánytermékek jövedéki adója. A költségvetésnek évi 4-5 milliárd forintnyi többletbevételt jelent az emelés. A jövedéki adó mértéke még így is elmarad az Európai Uniós normától.
Vágólapra másolva!

A cigaretta jövedéki adója ezer darabra számítva a mostani 3 435 forintról 4 200 forintra nő. Az Európai Unióban a norma ezer darabra 60 euró, vagyis 15 ezer forint. A hazai gyártók szerint a cigaretta közterheivel óvatosan kellene bánni, nehogy az ország hátrányos helyzetbe kerüljön a többi tagjelölt országhoz képest. Az adóemelés ugyanis rontja a magyarországi gyártók versenyképességét - írja a Világgazdaság.

A szakmai szövetség elnöke korábban közölte, az ágazatot ugyan váratlanul érte a 22 százalékos adóemelés híre, de a következő években nagyobb mértékű növelésre kell számítani, ha Magyarország nem kapja meg az unióban 57 százalékos, kötelezően előírt adó teljesítése alóli átmeneti felmentést.

Magyarország eredetileg nem kért derogációt a dohánytermékek jövedéki adója kapcsán, a közösségi előírás azonban a fejezet lezárását követően megváltozott. Az új uniós irányelv alól a tagjelölt országok mindegyike kért, Szlovákia és Lengyelország pedig már kapott is adómentességet.

(Üzleti Negyed)

Korábban: