Változatlan a jegybanki alapkamat az euróövezetben

Vágólapra másolva!
A várakozásnak megfelelően változatlanul hagyta kamatait csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB), amely így továbbra is 3,25 százalék maradt. Az euró nem reagált érdemben a bejelentésre. Az EKB kamatdöntése után a brit jegybank is bejelentette, hogy nem változtatja a 4 százalékos alapkamatot.
Vágólapra másolva!

Az euróövezet központi bankja utoljára november 8-án változtatott irányadó rátáján, fél százalékponttal 3,25 százalékra csökkentve akkor a kulcsot. A marginális hitelkamatot hasonló arányban 4,25 százalékra, a betéti kamatot 2,25 százalékra mérsékelte; azóta nem nyúlt ezekhez a rátákhoz.

Elemzők most sem vártak kamatmódosítást, főleg nem kamatemelést, miután az eurózónában a tizenkét havi infláció a végleges adatok szerint 1,8 százalékra mérséklődött júniusban. Ez kissé több mint az előzetes adatban szerepelt 1,7 százalék, de így is elmarad az EKB 2 százalékban megszabott felső árstabilitási tűréshatárától. Májusban 2 százalékos volt a tizenkét havi infláció az euróövezetben.

A tagországokban legutóbb tavaly decemberben volt átlagosan 2 százalékos infláció tizenkét hónapra, annál kisebb éves drágulást pedig 2000 májusában mértek utoljára. Mindemellett az éppen csütörtökön nyilvánosságra hozott adatsor szerint csökkent a valutanuiós feldolgozóipar teljesítményét mérő beszerzői menedzser-index. Az euróövezet egészében 51,6 volt az átfogó gyáripari mutató a júniusi 51,8 után, és a várt 51,4 helyett.

Nem sokkal az EKB-döntés bejelentése után Nagy-Britanniában, az euróövezeten kívüli legnagyobb uniós gazdaságban is azt közölte a jegybank, hogy nem változik az alapkamat, amely tavaly november óta 4,00 százalékos.

Az EKB csütörtöki kamatdöntésére nem mozdult nagyot az euró. A bejelentés előtt az euróövezet valutája 97,42 dollárcent volt a londoni bankközi piacon, 0,29 dollárcenttel olcsóbb a szerdai késői New York-i árfolyamnál.

(MTI)

Ajánlat:

ECB