Késhet az európai fellendülés

Vágólapra másolva!
Az eurózóna növekedési kilátásai romlottak az elmúlt három hónap során, és ha az Európai Központi Bank emeli irányadó kamatát, az tovább lassíthatja a valutauniós gazdaság növekedését - áll az OECD legfrissebb jelentésében. Hasonló trendre számít a német iparszövetség is: a szervezet szerint a valutaunió legnagyobb gazdasága idén már alig bővül.
Vágólapra másolva!

A fejlett országokat tömörítő párizsi székhelyű szervezet áprilisban még 1,3 százalékos idei GDP-bővülést prognosztizált a valutaunióban. A mostani jelentés megjegyzi: az euró azóta mintegy 7 százalékkal erősödött, így a tagországok kivitele drágult, ugyanakkor az infláció az Európai Központi Bank által kívánatosnak tartott 2 százalékos szint alá süllyedt, lehetőséget teremtve a jegybanki kamatemelésre. A szervezet szakértői úgy vélik, hogy az Európai Központi Bank idén 25 bázisponttal emelheti irányadó kamatát.

A német iparszövetség (BDI) szerdán nyilvánosságra került elemzése szerint az ország gazdasága idén már nem bővül jelentősen: a szervezet szerint 2002-ben 0,7-1 százalékkal nőhet a német GDP. A BDI korábban arra számított, hogy a konjunktúra az évmásodik felében megélénkül.

(MTI)

Korábban:

A várt érték felével nőtt az amerikai gazdaság
(2002. július 31.)